patrikkos

Vad händer om jag kopplar ruter till annan än förstajacket?

5 inlägg i detta ämne

Det beror på hur ditt gamla kopparnät med teleuttagen är kopplat. Prova. Antingen funkar alla, eller inget, eller de efter det du kopplat in. alla jacken (uttagen) ligger i serie, men samtidigt parallellt, s.k kaskadkopplade, så ett sätt att få det att fungera är att du kopplar bort jacken som ligger tidigare i slingan, eftersom du ändå inte använder inkommande telefoni.

18 timmar sedan, patrikkos sade:

Jag vill att telefonslinga med flera telefoner fungerar. Nu har jag bara en telefonen som är kopplat direkt till ruter.

Telejacken är antingen seriekopplade eller parallellkopplade, och det är seriekopplingen som också kallas kaskadkoppling.

Varning för något lång beskrivning, ;) men då innehåller den flera alternativ.

Följande beskrivning avser ADSL, men informationen om teleslingan stämmer ju ändå.
https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/hemnatverk/inkoppling-av-internet#forbered-for-adsl

Det kan vara bra att se till att din nya telefoni, från uttaget i routern, inte kopplas tillbaka ut på den inkommande vanliga telefonlinjen. Vet inte hur viktigt det är, men ser du till att bryta slingan så blir det i alla fall inte fel.

Med en mellanpropp, som bryter en seriekopplad slinga, så kan du sen använda alla jack som sitter efter i jackslingan. Är jacken parallellkopplade så blir det ingen brytning.
https://www.telia.se/privat/bredband/produkter-tillbehor/products/mellanpropp-telefonsladd

Ser du bara till att den inkommande vanliga telelinjen bryts så gör det inget om resten av jacken i slingan skulle vara parallellkopplade. Om man inte oroas över att någon lyfter luren i en annan telefon och tjuvlyssnar.

Vill du använda telejack som sitter både tidigare och senare i jackslingan, i förhållande till där du ansluter telefonin från routern, så ser du till att de är parallellkopplade. Fast se till att den inkommande vanliga linjen blir bruten.

Är det en fyrtrådig kabel dragen mellan jacken så går det att koppla om och se till att jacket närmast routern blir det första jacket. Tänk dig en kabel med fyra trådar i bilden som visar seriekopplingen. Då kan ett par "dras förbi" ett jack och sen "vända" i ett annat.

Ett annat sätt är att skaffa trådlösa telefoner, DECT-telefoner.

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran community.


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu