Annika Kahva

Bedrägeri

3 inlägg i detta ämne

Hej!

Fick precis ett mail där det stod följande:

" Hej! Vi har upptäckt en ovanlig session på ditt konto. Som ett resultat har vi bett att bevisa för oss att du är ägare till kontot"

(Sedan vill de att man ska klicka på en länk för att fortsätta...)

"Mvh Telia Support"

Detta måste väl ändå vara ett bluff -mail??

Kan tillägga att jag EJ  har klickat på länken...

Ja, det är med största sannolikhet bluff. Även om den inte är en 100% säker metod så är en bra metod att dels inspektera avsändaradressen till mailet och adressen till länken man ska klicka på, och det är högst osannolikt att ifall Telia eller din bank eller skattemyndigheten skulle skicka ett mail med liknande innehåll på riktigt, så lär inte avsändaren ha en adress som ligger på Gmail eller Yahoo, eller ens telia.com och adressen man ska hoppa till ligger inte på nån konstig ".nu"-domän oavsett om den börjar på nånting som verkar bekant.

Dessutom, ifall Telia skickar ett mail om konstig kontoaktivitet så skulle jag själv skriva in adressen till Telia.se i webbläsaren och logga in där och inte följa nån konstig länk i ett mail.

För några år sedan var det väldigt populärt att skicka med en bilaga med namn som ser ut att vara  "veryfunny.gif" eller "nakedgirl.jpg", men som egentligen hette nånting som slutade med ".exe" men som inte visades i Windows eftersom nån ***** på Microsoft kommit på att det skulle vara en bra idé att dölja filnamnsändelser. Klickade man på en sån bilaga så kördes det programmet, och det var sannolikt inte något roligt man fick se.

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran community.


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu