Marie Carling

Streama till en "icke" smart-tv??

5 inlägg i detta ämne

Hjälp önskas! :rolleyes:

Är tyvärr rätt lost i wifi/streaming/tv/Chromecast världen och behöver lite goda råd!

Har Telia fiber med wifi, trådlös tv med en Arris VIP4302 box MEN en inte allt för ny LG Tv, (42LG3000_ZA) kanske bortåt 10 år gammal, det finns en HDMI ingång på sidan av tv:n där det står "HDMI IN 3", men även 2 andra HDMI ingångar på baksidan där det står HDMI/DVI IN i en ruta sen två ingångar i rutan, vid den övre ingången står det bara: 2 och vid den undre ingången står det: 1(DVI) och i den är boxen inkopplad i.

Det finns en USB-ingång men i tv:ns manual står det "PORT ENDAST FÖR SERVICE" vid den.

Så... nu till min fråga/fundering, kan jag på något sätt använda någon form av Chromecast till den tv:n? Eller kan jag koppla Chromecast till boxen (Arris VIP3202) eller finns det någon/några andra lösningar för att kunna streama från tex mobilen till tv:n? Gärna så billiga som möjligt förstås:unsure:

Tack på förhand!

//Marie

En chromecast är väldigt enkel att installera. Den ansluts bara till en ledig HDMI-ingång på TV:n, t.ex. en av dem du nämner, och så behöver den en strömmatning, antingen från en vanlig telefon-USB-laddare (minns inte om det t.o.m. följer med en sån) eller om TV:n har en USB-kontakt så kan man använda den. Sen får man leta upp den i TV:ns input-väljare, och man följer sen bara instruktionerna på skärmen. Det kanske bör nämnas att man helst ska ha en Android-telefon och inte en iPhone om man ska ha riktigt stor glädje av en Chromecast. En del saker går att casta från en iPhone, men inte riktigt allt.

En chromecast har egentligen två funktioner. Den ena är att du med telefonen så att säga säger åt chromecasten att ladda ned och köra samma videoström som du har i telefonen. Det är ungefär som att skicka en länk till en rolig hemsida med sms till en kompis. Då kan man starta streamingen från telefonen och därefter gå därifrån, och chromecasten fortsätter att visa filmen eller klippet. Det är så de flesta playtjänster fungerar, t.ex. SVT Play och TV5 Play. Även Telia Play Plus har de fått att fungera på det sättet har jag för mig.

Det andra sättet är att du har bilder eller videofilmer på din telefon som du skickar för visning på TV:n, det klarar Chromecast också, men då kan man eventuellt inte göra nåt annat med telefonen och åtminstone stanna kvar i samma WiFi-nät. Dessutom, vilket den också varnar för, så drar en sådan streaming mera ström i telefonen eftersom den också måste spela hela filmen. Den här varianten liknar mera den lösning som Apple-TV har.

Man väljer oftast inte själv vilken metod man vill använda utan det är konstruktören av respektive app som gjort det valet.

Det bör nämnas också att Telias nyare boxar, de som är runda och ser ut lite som förvuxna hockeypuckar och lyser grönt framtill har en inbyggd förenklad chromecast-funktion, som man kan casta till från några få Android-appar, t.ex. YouTube. Boxen dyker upp som "Telia TV" i cast-menyn i YouTube.

Tack!! Stort tack Dan för både hjälp och förklaringar!! Inser att jag ändå hade förstått lite av allt det här med Chromecast trots allt men så skönt att få det både förklarat och bekräftat :D

Jag har en Android-mobil, Samsung galaxy s8+ så på det planet ligger jag ju ändå liiite närmare "det senaste" :P och den boxen jag har är den runda "förvuxna" pucken som lyser grönt i fram :) så casta tex Youtube har jag faktiskt lyckats med sen tidigare, tro det lr ej ;) men det var just det där med om att köpa en Chromecast och kunna se filmer och tex foton från mobilen lr Samsungplattan på tv:n ist.

Så det är alltså värt att köpa en sån där vanlig Google Chromecast för ca 400:-??

Tack igen och ha en fin dag!!

//Marie

Ja, det är helt klart värt att köpa en sån. Jag var lite tveksam först, innan jag köpte en och numera har jag två, en till vardera TV:n. Det finns två modeller, Chromecast och Chromecast Ultra. Den senare är nästan dubbelt så dyr, men om du inte har den allra nyaste TV:n eller planerar att köpa en med 4K-video så räcker det med den vanliga varianten.

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran community.


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu