Göran Wadström

Hur är jag

3 inlägg i detta ämne

När vi surfar med kontant modemet, t.ex på landet, så undrar vi vilka uppgifter som loggas.

På fiberanslutningen hemma loggas ju ip adress och mac? adress, Hur är det med kontant surfen?

Förutom uppgifter om vilket SIM-kort som hör till kontantabonnemanget har Telia även tillgång till ditt modems unika IMEI-nummer (jämförbart med MAC-adress för nätverkskort) samt mer eller mindre exakt geografisk position. Om du har betalat med kreditkort när du köpte det modemet och abonnemanget är det spårbart, även om det förmodligen innebär en del jobb för den som spårar.

 

Om du har använt samma modem som du använder till kontantkortet till ett annat 3G-abonnemang tidigare så kan detta kopplas till dig (om det var ditt abonnemang). Om du eller en familjemedlem har mobiltelefonen påslagen i sommarstugan går även detta abonnemang att korrelera till ditt kontantabonnemang.

 

Telia har självklart tillgång till all datatrafik och kommer från och med det datum som EU:s datalagringsdirektiv träder i kraft även vara skyldiga att logga trafikuppgifterna, dvs vilka platser du ansluter till. Om du loggar in på exempelvis Facebook, Hotmail eller Gmail från det abonnemanget kan du fortfarande spåras om man använder logginformation från dessa platser. Polisen har rätt att begära ut dessa uppgifter från tjänsteleverantörerna vid misstanke om brott.

 

Om du vill vara anonym på nätet måste du:

 


 1.  
 2. Köpa ett kontantabonnemang för kontanter.
 3. Om ett modem inte ingår i abonnemanget måste du även köpa det på samma sätt som abonnemanget, dvs kontant.
 4. Använd aldrig något annat SIM-kort i detta modem, exempelvis ett vanligt mobildata-abonnemang som är knutet till dig. Annars kan IMEI-nummret spåras till det abonnemanget.
 5. Om du surfar med Internet Explorer, surfa i privat läge (CTRL-SHIFT-P). Var noga med att slå på det innan du kopplar upp dig mot nätet.

 

Överkurs för dom som är väldigt paranoida:

 

 1. Ha en dedikerad dator som du bara använder för din anonyma surf. Installera om den från scratch. Varje dator har sitt unika ID som hos hårdvarutillverkaren eller operativsystemstillverkaren kan spåras. Exempelvis om du kör Windows Update.
 2. Logga aldrig på något av dina icke-anonyma konton (exempelvis Facebook, Hotmail etc.) från den anonyma datorn.
 3. Anslut den aldrig till Internet på något annat sätt än genom ditt anonyma modem och kontantabonnemang. Logginformation från olika tjänsteleverantörer kan tillsammans med logguppgifterna från Telia användas för att spåra dig.
 4. Kryptera innehållet på hårddisken med BitLocker eller TryeCrypt (whole disk encryption). Om datorn kommer i orätta händer vill du inte att information som skrivits på hårddisken ska kunna extraheras eller spåras till dig.
 5. Ha aldrig någon av dina vanliga mobiltelefoner påslagen på samma plats eller vid samma tidpunkt som du surfar anonymt, annars kan dessa korreleras geografiskt till samma plats som du surfar anonymt från. Dvs åk iväg någon annanstans och surfa med avstängd mobltelefon (eller lämna den påslagen hemma under din utflykt).
 6. Surfa endast genom TOR-nätverket. Då ser varken Telia eller FRA var du surfar även om de analyserar trafikdata enligt datalagringsdirektivet - och den du surfar till ser inte att du ansluter från Telias nätverk.

 

Det finns en del skyddsåtgärder man kan vidta för att ytterligare förstärka anonymiteten, men ovanstående räcker förmodligen för de flesta.

 

100 % anonym kan du dock aldrig bli - allt hänger på om du vill skydda dig från en diktatur, en nationell underrättelsetjänst, din Internetoperatör eller från en nyfiken familjemedlem. Ovanstående säkerhetsprinciper används framgångsrikt av många frihetskämpar i länder där yttrandefriheten inte är lika självklar som i Sverige.

 

Micke

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran community.


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu