Inge Svensson

Medlem
 • Antal inlägg

  18
 • Gick med

 • Besökte senast

 1. Detta ämnet är löst, ber om ursäkt för att jag glömt bort att säga något om det.
 2. En dum fråga kanske, så även kabeln som sätts i nätverksuttaget och går till digitalboxen, kallas för nätverkskabel? Inte ethernetkabel?
 3. Hej! Vår hyresgäst har flyttat tv:n och p.g.a det så kan kan inte digitalboxen kopplas in i tv:n. Kabeln räcker inte då nätverksuttaget sitter i andra änden av rummet nu. Det skulle väl räcka med en 3 meterskabel. Mina frågpr är nu, går det att använda en sån lång kabel till digitalboxen för att kunna se på tv:n? Blir det inte störningar? Vart är det bäst och billigast att köpa en sådan kabel?
 4. Det låter bra och det är inga större kostnader det handlar om. Maken undrar en sak dock. Om man ska använda sig av ett nätverksuttag så är där en fråga; om man vill ha ett infällbart nätverksuttag passar det i så fall i en apparatdosa? Nuvarande telejack i lägenheten sitter i en sådan dosa och då skulle man i så fall kunna ta bort det och sätta in nätverksuttaget där istället.
 5. Hej! Jag har köpt en 3 meters nätverkskabel på Kjell & Co, kopplat den mellan repeatern och Apple-Tv:n och det fungerade bra. Men det går inte att få Chromecasten att fungera för nu helt plötsligt hittar den inte nätverket. Förstår att det är bättre att dra en nätverkskabel och har talat med Telias tekniska support. Om man drar en nätverkskabel mellan vår router och hela vägen ut till lägenheten så kan man skaffa en "extra-tvillingbox" (vi har digital-tv och 2 boxar i huset redan) och på så vis få tv i lägenheten. Nu kommer då nästa fråga; går det bra att använda denna kabeln och dessa modulärkontakterna? (Se länkar) http://www.kabelbutiken.com/natverkskabel-installation-utp-cat5e-metervara och http://www.kabelbutiken.com/modularkontakt-cat5e-rj45-utp-solid Vänliga hälsningar Lena
 6. Dessa kablar drogs för mindre än 1 år sedan. Vi har inget fiber! Väntar på att får erbjudande eftersom vi bor på landet, inte inne "i stan".
 7. Vi har denna routern; https://www.telia.se/privat/bredband/produkter-tillbehor/products/technicolor-gateway-799vac Repeatern i vardagsrummet är ansluten till routern med kabel. Reglaget är inställt på auto. Tror att den är inställd på repeater i lägenheten. Hyresgästen säger att det "svajar" och då menar hon att det buffrar var jag förstår. Och det är ju därför vi vill ha ett "stadigare wi-fi".
 8. Vet du om Telia har en sådan router eller man kan skaffa den någon annanstans? Hur vet man att man skaffar rätt? Och då kopplar man i så fall bara in den i telefonjacket i lägenheten och sedan till tv:n?
 9. Vi har en separat elmätare till lägenheten så då går inte det. Men vi har tittat på kablarna som är dragna till lägenheten. Från huset till garaget har det dragits en kabel som är 4-trådig. Från garaget till lägenheten har det dragits en kabel som är 10-trådig. I kopplingsdosan används endast 2 trådar på varje kabel. Innebär det då att man ska ha den ena repeatern kopplad till routern i huset och den andra i lägenheten men hur ska den kopplas i så fall? I telefonjacket, eller?
 10. Jag har införskaffat 2 av dessa repeatrarna. https://www.telia.se/privat/tv/produkter-tillbehor/produkt/technicolor-tg234-extra-mottagare?intcmp=bb-tillbehor_technicolor_tg234 Är dessa tillräckligt bra eller kan man hitta bättre? Till en rimlig kostnad såklart. Men om dessa är tillräckliga, vad kan man då göra för att få ett stadigare wi-fi? Det här med LAN och accesspunkter är jag inte alls hemma med....
 11. Om man skaffar en accesspunkt istället för en router, måste man då ha en accesspunkt i huset och en i lägenheten? Hur kopplar man ihop det med vårt bredband i så fall och vart är det bäst att köpa accesspunkterna till en mycket rimlig kostnad? Jag är inte intresserad av att betala ännu mer och dra ytterligare kabel nu när vi redan har lagt ner 2 kablar som är nedgrävda i ett rör mellan huset och lägenheten. Vi väntar ju på att få ett erbjudande om fiber så då vill man ju inte lägga hur mycket pengar som helst. Såvida det inte inte kan användas när fiber blir indraget?
 12. Ok, så om vår router fungerar i telejacket som är installerat i lägenheten så skulle man kunna skaffa en accesspunkt eller extra router.... Jag vet att vi är ansvariga och vi har också gjort hyresgästen medveten om vilka regler som gäller. Dessutom så surfar hyresgästen på sin mobil eller iPad med sitt abonnemang men vill ha ett mindre svajigt wi-fi till sin Apple-tv.
 13. Jag är tacksam för alla tips, råd och sådant i detta ämne men de första trådarna var aningen för tekniska/svåra för mig att förstå. Jag (Lena) är den som installerar ny tv, dator m.m. Maken (Inge) är den praktiskt tekniska... För att förtydliga det hela så är det så här; 2 kablar har grävts ner i rör och dragits från huset till garaget/lägenheten ovanpå. Det enda jag vet är att det är en vanlig telekabel och så en kabel som kallas för EKKX. VI har ADSL, inte fiber. Väntar på att ett erbjudande ska komma i sommar men det lär ju dröja innan det kopplas in i så fall. Vi har 2 repeatrar (inköpta på Telia) varav den ena står i vardagsrummet vänd mot lägenheten och den andra står i fönstret på lägenheten (vänd mot huset). Hyresgästen använer sig av iPad och iPhone för att surfa och koppla upp sig mot sin Apple-TV som hon kopplat in i tv:n. Har även fått låna vår Chromecast till tv:n. Men wi-fi:t svajar och är inte alltid tillförlitligt. Jag tänkte testa att ta upp routern till lägenheten och testa telefonjacket för att se om det kan fungera där (alltså att det är en nätverkskabel som är nedgrävd). Om så är fallet, kan man då skaffa en till router eller skaffa en accesspunkt (vad det nu är).
 14. Går det att köpa accesspunkter som man kopplar in? Var hittar man dem? Vi har kabel nedgrävd redan men jag måste ta reda på till 100% att det är en nätverkskabel. Ska testa med vår egen router. Fiber har vi inte, bara ADSL.
 15. Men vad är då det bästa sättet att få bättre wifi ute i lägenheten? Accesspunkter, trådlös brygga? Vad? Det är för mycket teknik för mig och jag är ändå den som installerar allt hemma. Mvh, Lena