DVBgeek

Medlem
 • Antal inlägg

  162
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  6

DVBgeek vann senast 18 Juli 2014

DVBgeek hade det mest gillade inlägget!

Om DVBgeek

 • Rank

 1. Ursäkta gravgrävandet men det är faktiskt inte helt sant att USB-porten inte är aktiv på VIP1003. Boxen beter sig nämligen väldigt intressant beroende på om man har något inkopplat där eller inte. Om jag kopplar in en USB-hårddisk på den så klagar boxen vid uppstart på att den inte kan hitta sin hårddisk och ber användaren om lov att få starta om. Samma sak ifall man ignorerar den dialogen och går in i inställningarna för att formattera USB-hårddisken. MEN om man tar ur USB-hårddisken, så säger boxen tvärtom att den hittar hårddisken och formatterar den gladeligen, fastän det då inte finns någon fysisk hårddisk att formattera (så frågan är vad den ser och formatterar då?). Mycket udda beteende, men det bevisar åtminstone att boxen absolut är medveten om att man kopplat in en USB-hårddisk. Och varför i all världen lämna kvar valen att utföra en hårddiskkontroll och formattera hårddisken, om boxen inte ska kunna ha någon? Lite självmotsägande... Nån som har en upplåst firmware till boxen? :-)
 2. Ur ett rent tekniskt perspektiv är Smart:en så vitt jag kan se en bra enhet och har en hel del smarta funktioner (inbyggd DECT-bas, Eco-läge, SIP-klient med mera), problemet är inte så mycket Smart-gateway:en i sig själv som det faktum att Telia avsiktligt handikappar den genom att stänga av eller begränsa en hel massa funktioner, och låser ner "Administrator"-användaren så att användaren inte kan ta bort begränsningarna och utnyttja enhetens potential. I och för sig har den också lidit av en hel del udda buggar genom åren, som t.ex krascher orsakade av SMB-paket, FTP-protokollet eller Battle.net-kommunikation. Men de problemen är åtminstone fixade (så vitt jag vet) vid det här laget. Men absolut - som Teliakund med en WRT-baserad router på hyllan så finns ingen orsak att inte brygga Thomson-enheten så länge Telia är ovilliga att öppna den för administration.
 3. Jag antar att det gäller mellan VLAN:en för internet och telefoni. Det är redan öppet. Däremot behöver användaren göra en portforward i sin gateway för att kunna ta emot inkommande samtal, tror jag. Problemet är att Telia inte lämnar ut SIP-inloggningsuppgifterna för kunder som "bara" har tjänsten Bredbandstelefoni, då de inte vill att man använder den som riktig IP-telefoni (den tjänsten är reserverad för företagskunder, även om det bakom kulisserna är samma tjänst). Så även om man satt upp portforwards rätt, så behöver man ju lösenordet för sitt SIP-konto för att kunna registrera sin klient. Och det lämnar inte Telia ut. Användarnamnet är lätt att räkna ut (det är telefonnumret på internationell form, @ims.telia.com) men lösenordet är slumpgenererat.
 4. Om jag nu minns rätt ifrån den svunna tid då man kunde klura sig förbi Telias spärrar i Thomson-lådan och skapa sig ett äkta superuser-login i den så man kunde se alla funktioner, så fanns möjligheten att ha åtminstone två olika telefonnummer i Thomson, som man då kunde få ut på de två olika telefoniportarna på baksidan av lådan. Men det är förstås också beroende av huruvida Telia erbjuder möjligheten från sin sida, vilket de inte gör. Summan av kardemumman blir nog att om du har möjlighet, välj en annan leverantör.
 5. Verkar som om jag uttryckte mig otydligt då. Självklart kan jag ta emot svar på DNS-trafiken utan portforwards eftersom svaret inte kommer på port 53 (likaväl som att svar på utgående trafik på port 80 inte kommer tillbaka på port 80, men det är ändå inte en port som Telia spärrar centralt). Telia spärrar port 53 IN "av säkerhetsskäl" till alla privatkunder för att ingen ska kunna köra en egen DNS för externt bruk om man inte har ett företagsabonnemang, och det är ju naturligtvis inget problem för den normala hemanvändaren (man kan fortfarande köra en lokal DNS inom sitt eget nätverk, vilket jag också gör). OP verkar tro att XBox One (eller specifikt FIFA 14) kör en inbyggd DNS som externa maskiner behöver tillgång till, och det skulle naturligtvis inte gå inom Telias nätverk på grund av den spärr de lagt in, men utgående DNS-anrop fungerar självklart. Det jag försökte förklara är att portforwards på port 53 och 80 aldrig behövs för en normal användare om man inte kör egna DNS- eller webbservrar som ska ta emot trafik initierad utifrån på dessa portar, och någon sådan server finns inte i XBox (i synnerhet inte DNS).
 6. Som sagt så är Microsofts egna instruktioner gällande detta rätt så dåliga. Ja, port 53 och port 80 används, men enbart för utgående trafik dvs du behöver inte göra någon portforward för dem (portforwards behövs bara för att acceptera inkommande trafik som inte är svar på trafik som dina maskiner skickat ut). De övriga portarna som nämns behöver du göra portforwards på, men inte port 53 och 80. Däremot behöver du förstås se till att trafik kan ta sig ut på de portarna, det enklaste testet är om du kan surfa på din dator, då är båda portarna öppna utåt vilket är det enda som krävs för att XBox Live ska fungera (det och att övriga ovan nämnda portar är forward:ade till din XBox).
 7. Microsofts instruktioner på detta område saknar en viktig detalj. Port 53 och port 80 behöver du inte öppna i din router. De används enbart för utgående trafik, och åt det hållet spärrar Telia inte port 53 (det hade varit rätt dumt, eftersom ingen av deras kunder hade kunnat surfa utan att veta IP-adresserna till alla sajter de vill besöka). Däremot behöver du skapa portforwarding-regler och öppna i brandväggen i Smart för inkommande port 88 UDP och 3074 UDP och TCP, och forward:a dem till din XBox (sätt förslagsvis en fast IP-adress på den genom Smart:ens DHCP-reservationer).
 8. Eftersom min hyresvärd håller på att byta ut den analoga kabel-TV:n i husen mot Telia Digital-tv, så börjar det kännas aktuellt att hitta ett sätt att få in signalen i min HTPC. Idag kör jag bara de fria kanalerna från bordsantenn via en USB-sticka med DVB-T-mottagare och hanterar den genom programmet tvheadend, så planen är att ersätta den mottagningsformen med IPTV vilket tvheadend också har stöd för. Att hitta hur man får Thomson-prytteln att ge IPTV-trafik till datorn är inte så svårt (https://tvheadend.org/projects/tvheadend/wiki/TeliaIPTV) men där saknas än så länge uppgifter om hur man får signalen avkrypterad. Så vitt jag förstår så krypterar ju Telia av outgrundlig anledning även de fria kanalerna numera (jag är förvånad att de ens får lov att göra det, det är ju avgiftsfria kanaler som alla ska ha tillgång till). Poängen med projektet är förstås att slippa fler boxar och kablar vid TV:n än vad jag redan har, och kunna fortsätta att ha all TV och annan media i ett gemensamt gränssnitt (XBMC). Om det är någon som har testat tvheadend gentemot Telia IPTV och kommit längre än ovanstående länk (som åtminstone gör att datorn får rätt trafik, men inte avkrypterad) så vore det jätteintressant att få höra era erfarenheter kring detta!
 9. Bara en teori; jag har inte en tillräckligt ny Samsung Smart-TV för att kunna ladda hem appen och kolla trafiken med Wireshark, men om appen fungerar som tråden hittills har antytt, så anropar den Telias gateway med en särskild signal som gör att gateway:en tillfälligt ser TV:n som en digitalbox och, så länge appen är igång, ger TV:n trafik från IPTV-VLAN:et istället för från internet-VLAN:et (dvs som om du hade kopplat den på IPTV-porten på deras Inteno-switch). Då får den inte heller någon DNS, eller kanske får den någon DNS som inte funkar "utåt", så lösningen är då att, som du gjort, manuellt ställa in DNS. Det är förstås något Telia borde informera om.
 10. Utan att diskutera semantik kring betydelsen av val, så menar jag att de skulle kunna ha valt att inte lägga in en root-kontroll i programmet. Det hade inte gjort varken till eller ifrån för vanliga användare, men så fort man vill uppdatera sin telefon bortom där tillverkaren slutar publicera nya firmwareversioner, eller helt enkelt fixa nåt problem mha en community-utvecklad patch, så måste man ju roota den, och då funkar inte Telias Play+-app utan att tillfälligt stänga av root-tillgången i telefonen. Jag kan förstå varför de gjort det (för att undvika konflikter med innehållsleverantörer) men de hade antagligen kunnat göra det på ett bättre/snyggare sätt än att helt blockera appen från att köras på rootade enheter.
 11. http://www.sweclockers.com/forum/14-internet-uppkoppling-och-natverk/1090134-bli-superuser-pa-ditt-notsosmarta-tg789vn/ Den metoden fungerar teoretiskt på alla firmwareversioner men Telia har bytt användarnamn eller lösenord på den riktiga superusern (som finns innan Telias autoconf-servrar gjort sitt) i senare firmwareversioner och jag har än så länge inte sett nån publicera det aktuella lösenordet. Jag har ingen aning om hur man fick tag på det gamla lösenordet heller, men jag antar att antingen var det en förstående tekniker hos Telia som "läckte" det, eller så var det nån hårdvarukunnig person som undersökte enheten med JTAG-anslutning eller liknande. Mitt förslag är annars att du kör en egen mer kompetent router och ber Telia brygga Smart:en - det gör de på ett par minuter, bara att ringa den vanliga supporten (inte premium) och be dem fixa det när man har sin egen router på plats. Då kör man fortfarande IPTV/IP-telefoni via Smart:en men den lägger sig inte i internet-trafiken eller det trådlösa nätverket. Telia har då fortfarande kontroll över Smart:en för att uppgradera firmware och göra annat nödvändigt underhåll via remote, och du har (åtminstone något större) kontroll över ditt eget nätverk. Antagligen en kompromiss som gör alla tillräckligt glada.
 12. Telnet brukade åtminstone vara öppet i "Smart" direkt efter en fabriksåterställning, innan den fått kontakt med Telia och blivit autokonfigurerad därifrån. Som en del av skriptet stänger de ner Telnet för användaren (det är dock öppet emot Telias management-vlan där supporten sitter). Det enda sättet jag känner till för användaren att bibehålla telnet-access är att veta det användarnamn och lösenord som Telias management-servrar använder när de autokonfar routern, använda det själv innan man kopplar in den i telejacket/mediaomvandlaren, och skapa sig ett eget riktigt admin-konto istället för det nedlåsta "admin"-konto som Telias autokonf-skript skapar. För TG789vn var detta autokonf-konto känt ett tag på SweClockers och andra forum tills Telia uppgraderade firmware och bytte standardkontot. Jag har inte sett någon uppdaterad information om att någon skulle ha hittat det aktuella lösenordet/kontonamnet. I det fall man ändå kan skapa sig ett fullvärdigt admin-konto, kan man efter att Telias skript gjort sitt (man måste vara inloggad själv som sitt admin-konto under tiden), gå in i web-GUIt och öppna upp telnet-tjänsten mot sitt lokala nätverk. Eller åtminstone var det så i TG789vn, antagligen har det inte förändrats i TG799vn heller.
 13. Jag har en TG789vn från Telia och det låter osannolikt att Telia skulle tillåta oss att ta backup på konfigurationen. Själv fick jag flera "måndagsexemplar" av TG789vn som spontant fabriksåterställde sig med ett par veckors mellanrum innan jag slutligen fick den sista enheten bryggad till min egen router, så jag ville verkligen ha en backup, men beskedet från Telia var att det inte gick (läs: "det går men vi tillåter inte användaren att göra det och tänker inte berätta hur"), och det enda sättet jag hittade att göra det var genom att själv fabriksresetta boxen medan den var bortkopplad från telenätet, och använda det riktiga admin-kontot (nån konstig slumpsträng) för att skapa sig ett eget riktigt admin-konto i boxen och blockera autoupdate-funktioner för Telia innan man kopplade in den på nätet (processen finns dokumenterad på Sweclockers bl.a, men fungerar inte längre då Telia bytte standardlösenordet till det riktiga admin-kontot i nyare firmware). Då kunde jag behålla åtkomst till alla funktioner i modemet inklusive backup och restore. Men eftersom backupfilen bara är en textfil med alla konfigurationskommandon, så har man ju också möjlighet att göra rätt mycket ändringar i boxen som Telia inte vill att vi slutanvändare ska kunna meka med (för att slippa supportera konfigurationer som de själva inte byggt och testat). Om det faktiskt går att göra backup och restore på konfigurationsfilen i Telias firmware numera, är det ju bara att tacka och ta emot, då kan man ju äntligen öppna telnet-access till burken t.ex. Men jag har inte hört något om det och som sagt låter det inte sannolikt att Telia skulle öppna upp ett sådant "hål" för entusiasterna att kunna leka med hårdvaran.
 14. Själv har jag nog inte fått ett nytt IP från Telia på minst ett år, så jag antar att de har en rätt lång timeout på sina leases även när utrustningen inte är igång. Och i de flesta routrar (och även i Telia Smart, om jag minns rätt) finns ju möjlighet att använda olika DynDNS-tjänster för att tilldela ett domännamn till den dynamiska IP-adressen. Så DynDNS av något slag kanske vore ett alternativ?
 15. Ja, det fungerar faktiskt - men inte 100% stabilt (plugin:en kraschar ibland). Ändå, så länge Telia och alla andra konkurrerande leverantörer insisterar på att använda en plugin som inte längre uppdateras och som har övergetts av utvecklaren (Microsoft) till uttalad förmån för HTML5... så får väl denna krångliga workaround duga tills Telia eller deras konkurrenter kan erbjuda en Linux-baserad lösning som inte kräver Windows-mjukvara och emuleringslager. Detta förutsätter att du har Ubuntu eller Kubuntu 13.04. Du behöver först installera Pipelight, som är en wrapper för Silverlight genom WINE. Kör detta kommando i terminalen: sudo apt-add-repository ppa:mqchael/pipelight sudo apt-get update sudo apt-get install pipelight och besvara eventuella frågor under installationen. Installera sedan ett tillägg i Firefox för att skicka en annan User-Agent-sträng än standard. Det som fungerade för mig var detta: https://addons.mozilla.org/sv-se/firefox/addon/user-agent-overrider Fungerar det inte bra för dig så sök på "User Agent" i Firefox tilläggskatalog. Välj en User-Agent-sträng för IE10 under Windows, t.ex denna som anger IE10 på Windows 8: Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 10.0; Windows NT 6.2; Trident/6.0) När dessa två komponenter är på plats och du valt en lämplig User-Agent-sträng, så kommer du att kunna ladda Play+ under Firefox. I början hade jag problem med DRM-skyddat material (allt som spelas då man är inloggad), något om att min grafikdrivrutin (Intel) inte hade stöd för HDCP (felaktig diagnos av Silverlight pga emuleringslagret) men det verkar ha löst sig i senare byggen av Pipelight. Nu funkar det någorlunda, men kraschar ibland, och vid första uppspelningen direkt efter inloggning förekommer ljudsynk-problem, det löser sig vid kanalbyte men detta lagg mellan ljud och bild återkommer då och då. Jag är osäker på om det är något Pipelight-specifikt eller om detta förekommer även i helt "rätt" miljö (Windows + IE10 + Silverlight). Men just nu är detta "as good as it gets". Lycka till! Inte perfekt i något hänseende, men det är ett fungerande fulhack tills Telia ersätter Silverlight med något plattformsoberoende.