Tornevall

Medlem
 • Antal inlägg

  49
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  6

Tornevall vann senast 27 Juli 2017

Tornevall hade det mest gillade inlägget!

Om Tornevall

 • Rank

Kontaktvägar

 • MSN
  tornevall
 • Hemsida
  http://tornevalls.se/
 • ICQ
  6460341
 • Skype
  Tornevall

Användarinformation

 • Kön
  Male
 • Plats
  Klippan
 • Intressen
  Allt.

Medlemmar som besökt profilen

46 149 profilvisningar
 1. Sen är det ju ett faktum också att viss utrustning kan begränsa hastigheten också. Sätter jag en router främst i mitt nät kan jag räkna med att den trollar ned hastigheten till "vad den ska vara". Nu har jag en server direkt kopplad till mitt fiber och sedan direkt efter där har jag enbart switchar. Den utrustning som inte har några större beroenden har dummys, resten ligger på lite mer intelligent hårdvara. Min konfiguration gör att hastighetsbegränsningen ligger i Telias utrustning i ett steg längre ut. I vårat nät är hastigheten mjukvarustyrd (QoS?), så initialt på en 250M in, får jag under initiala sekunderna (2-3) in 800M utan problem eftersom de yttre delarna av mitt nät är laddade med gigabitkort eller ännu värre. Sluttestet brukar sedan landa på 250-300M in.
 2. Skrev en fråga direkt till Telia också på nedanstående länk, men jag är nyfiken - för jag var inte ensam om fenomenet - kring vad som hänt. Jag är dock rätt säker på att ingen där kommer veta vad som hänt. https://www.facebook.com/telia/posts/10157029546059783 Bakgrund Under gårdagen fick jag ny ipadress av DHCP, utan att någon störning såg ut att ha inträffat. En vän jag hostar DNS för kontaktade mig kort senare om att hans domännamn också behövde pekas till den adress han också fått förnyad. Vi bor dock inte grannar utan på olika orter. Idag, märker jag att en av mina ipv6-tunnlar dött igen. Det visar sig att Telias DHCP nu har bytt tillbaka till min tidigare ip-adress igen. Exakt detsamma har också hänt min vän, varför jag också byter tillbaka till den han hade innan i DNS. En observation samtidigt, är att den nya ipadressen han tillfälligt fått under gårdagen också svarar på ping. Yttterligare någon annan lär alltså ha fått tillbaka sin adress och känslan av att kaos uppstått i DHCP infinner sig.
 3. Glömde nog skriva det i mitt eget kaos här. Vissa spamfilter begränsar antalet CC-mottagare till ett viss antal mottagare. Detsamma gäller även "Till"-fälten i viss mån. BCC kan jag inte uttala mig om, däremot kan jag mycket väl tänka mig att en mailklient som vill vara effektiv, vid själva uppkopplingsögonblicket till SMTP-servern försöker sända fler "Rcpt To", om det ska till samma domän och redan där blockeras om det blir för många mottagare. Det kan ju hända att mottagarna inte ser varandra, men ändå stävjas om antalet samtidigt mottagare i samma översändningssvep är för många
 4. Är det CC, BCC eller ett och ett de mailas? Vissa mailsystem kan tex stoppa utskick när antalet kopior blir för många och jag misstänker att det kanske finns fler regler som styr det där, beroende på hur mailen går iväg och ska nå fram. Det är mycket som beror på hur utskicken är utformade.
 5. Jag har inte godkänt det av en enda anledning: att trafikdata nämns. Personligen tycker jag att benämningen trafikdata här (länk) är rätt så luddig. Åtminstone så pass luddig att jag inte känner mig helt sugen på att lämna över några trafikdata [just nu]. Jag brukar inte ens gilla när webbsidor vill analysera min trafik för att kunna "anpassa annonserna efter saker som passar mig". Jag vet, foliehatten sitter nog på sned just nu, för även om det här eventuellt inte skulle betyda särskilt mycket för integriteten så kommer jag inte godkänna något förrän det känns helt bra att göra det. Så nu har jag uppdaterat ett plugin jag använder som tar bort den här rutan [tills vidare]
 6. Har inte godkänt det och när jag ser det här finner jag plötsligt ett starkt behov av att göra något åt det elementet...
 7. Tyvärr inte. Jag byggde mig ett eget mail-nät en gång i tiden när jag insåg hur dåligt med relays det fanns. Det finns dock en del VPS som inte har port 25 spärrad, som man faktiskt kan bygga på. GleSYS och DigitalOcean lär vara två leverantörer som är rätt frikostiga med det. (Ber om ursäkt för ett rejält försenat svar)
 8. Det var längesen jag meckade med smtprelay1 och nånstans i bakhuvudet har jag för mig att smtprelay1 skulle avvecklas. Jag kan dock inte svara för om det verkligen är så, eftersom hosten är kvar. Själv använder jag mina egna mailrelays nu för tiden, men använder Telia ibland för att testa saker. Mitt thunderbird är inställd på att kommunicera med mailout.telia.com på port 465 (SSL/TLS) med username och password. Det är inte omöjligt att den konfigurationen även funkar för dig.
 9. Funkar även med DMZ och i det fallet skickas all trafik vidare in i nätet till en utvald ip-adress.
 10. Är man ansluten via wifi är det alltid så att den router man är uppkopplad mot hanterar trafiken. Om du använder PC, telefon, läsplatta, eller något annat medium spelar ingen roll. Wifit är alltid wifi så att säga.
 11. Det blev inte precis bättre av att du ställde frågan här, eftersom detta är en kundcommunity och inte Telias kundtjänst. Saknar du täckningen får du nog snällt åter vända dig till Telias support.
 12. Jag ska ta och testa det här igen, för det kan faktiskt vara så att inteno-switchen suttit i en annan switch - som i sin tur faktiskt har sett till att ge mig ipadresserna. Jag ska kolla upp det också för säkerhetsskull, men känner jag min infrastruktur ordentligt, så finns det en 8-portars switch inkopplad före Telias utrustning, just för att man ska kunna ha lite valmöjlighet. Båda ipadresserna ger oss anslutning, däremot. Adresserna delas inte ut "samtidigt", dvs om du bara har en enhet inkopplad så delegeras inte den andra ipadressen ut förrän en andra enhet kopplas in. Det var mest ett förtydligande för de som eventuellt följer diskussionen Här hemma exempelvis har jag inte bruk för två dynamiska ip-adresser alls. Det skulle störa min IPv6-länk alldeles för mycket om jag försökte låta min server fånga upp båda. Därför har jag inte lattjat med dom heller. Dessutom finns det fler behövande och då är det onödigt att blockera åtkomst till båda.
 13. Jodå, i den utrustning vi (och mina föräldrar fick) är det så här. På port 1 har dom sitt LAN och all utrustning i huset är kopplad mot den. På den porten placerade dom (föräldrarna) även TVn, till en början. Där blev den så klart NATad och gick inte att få igång alls. Sedan satte dom tv-utrustningen på port 2 och då fick dom igång mottagningen direkt. Men dom hade lika gärna kunnat sätta en extra pc där - något jag själv testade hemma hos särbon. Den fick en egen ip-adress direkt vid det tillfället och när jag kopplade tillbaka Telias tv-grejer funkade inte dom längre. Efter att leasetiden för min egen dator gått ut i Telias DHCP, gick den dock igång igen. Så rent tekniskt verkar inte utrustningen bry sig vad det är som kopplas på där - du får helt sonika två ipadresser att hushålla med. Däremot finns det inget som säger att du behöver använda båda. TVn har jag sett får en LAN-adress också, som jag har för mig ligger på 10.0.0.0/8-nätet och inte det gamla vanliga NAT444-fusknätet Kanske kan vara värt att nämnas, för de intresserade också, att adresserna inte delas ut samtidigt, utan bara när något kopplas in på portarna. Jag har en helt annan lösning hemma. I princip står en server inkopplad först på en enda porten vi har, i väggen. Den sköter sedan all NAT-trafik (om det finns någon sådan - jag har i princip helt gått över till tilldelning av fasta adresser per enhet i stället). På den här maskinen skulle jag kunna skapa ett interface till och tillskansa mig extra-adressen. Men i nuläget känns det bara onödigt att uppta en extra adress.
 14. Här i nordvästskåne har Bjärekraft grävt sladd, Telia finns med i deras lista över valbarhet och IP-only har i stället gett sig på ett försök att tävla i vem som skall gräva ned fiber. Efter att ha följt diskussioner om det här i fibergrupper låter det som att det kan vara många saker som gått fel. Intresse, för höga kostnader och konkurrens tex.
 15. Där jag bor - och det gäller om jag inte missförstått saken fel hela orten - får vi alla ut två dynamiska ipadresser ur vårat fiber om vi vill. Min egen teori är att TV-prylarna gärna föredrar att sitta på sin egen port för att det blir färre problem med NAT då. Mina föräldrar behövde en halv dag innan de insåg detta och när det kopplades på en egen port slutade deras problem med mottagningen också. Jag har ingen TV själv, men vet sedan tidigare att även jag kan få det. Min särbo likaså, har jag testat det hos. Inga problem - två ip-adresser. Själv tycker jag att det är ett ohyggligt slöseri, eftersom man för några år sedan slutade med att "sälja" fasta ipadresser, för att de började ta slut. Jag har tjatat om det förr, men att då tilldela två ipadresser till varje hushåll blir lite dubbel dumhet. I synnerhet när det finns extremt många IPv6-adresser att tillgå. Jag har löst mitt IP-problem på andra sätt i stället - jag köper in två stycken /28-nät, som jag använder i de fall då mina fem andra IPv6-nät är bortom all nåbarhet Annars hade jag naturligtvis föredragit att gå över helt till IPv6. Du som också har server, skulle precis som jag tjäna på det. På det sättet behöver du aldrig någonsin bekymra dig om att adressrymden tar slut. Det gör mig förstås lite nyfiken också, varför inte du också drar nytta av IPv6 för att nå vad du behöver i ditt nät. Det är definitivt guld värt!