Dan Altemyr

Medlem
 • Antal inlägg

  215
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  33

Dan Altemyr vann senast 6 Februari

Dan Altemyr hade det mest gillade inlägget!

Om Dan Altemyr

 • Rank

Användarinformation

 • Kön
  Not Telling
 • Plats
  Stockholm
 1. Instämmer helt. Frihet under ansvar.
 2. Det är väl inte bara "vuxensidor" man ska spärra utan även sådant som är direkt olagligt eller olämpligt, t.ex. IS-värvning, häleriverksamhet, droghandel, fildelning, etc. Jag kommer inte ihåg om det finns någon filterfunktion i Teliaroutern, men jag minns att nån gammal Netgear-router jag hade förut hade en sån funktion, så en variant är att brygga Telia-routern och ställa dit en sån. Men oavsett ifall det går att lägga in en filtrering på antingen sitenamn eller IP-adresser så är det tyvärr alldeles för lätt att kringgå sådana spärrar genom att utnyttja kända tekniker, t.ex. rena proxytjänster eller VPN-tjänster, (populärt i vissa länder där internet är censurerat) så jag är lite tveksam till ifall det är värt besväret.
 3. Inte vad jag känner till. Det är därför det är viktigt att använda ett riktigt krångligt och svårgissat lösenord och det är också därför som jag egentligen avråder från hela denna idén, eftersom lösenordet är det enda skyddet du har mot obehörigt intrång. Ett sätt att skydda sig lite mera är att inte föra forward av den externa porten 80 utan nån helt annan "hemlig" port till routerns port 80, t.ex. http://din.externa.ip.adress:123456 -> 192.168.1.1:80
 4. Jag har precis samma setup avseende port 80 i min router, (bortsett från datorns lokala IP), och det fungerar utan problem. En förklaring jag kan komma på är att webbservern på datorn på 192.168.1.171 inte lyssnar på port 80. Det kan bero på att Windows har lagt beslag på port 80 för en annan tjänst som Microsoft tycker att man ska ha, och då kan inte webbservern använda den porten. Detta har jag råkat ut för själv för något år sedan. (W3SVC, jag stoppade den i Services-panelen) Ett sätt att testa detta är att låta webbservern lyssna på en annan port, t.ex. 81, och göra en forward till port 81 i routern i stället. Det medför omaket att du måste ange portnumret när du "surfar" internt förstås, men det är en indikation på att det är ett sånt problem med port 80 om det fungerar med 81. Det bör framgå av webbserverns loggfiler ifall den misslyckas med att lyssna på port 80. Fungerar http://localhost eller http://127.0.0.1 på den aktuella datorn förresten? Kolla också att datorns brandväggsinställningar släpper igenom trafik på port 80.
 5. Mrs

  Nånstans sparas de, man hör ju ibland t.ex. i samband med brottsutredningar att Polisen får ut listor med SMS-konversationer och samtalslistor från teleoperatören. Om detta är möjligt för privatpersoner för att få tillbaka sina egna SMS vet jag inte. Det kanske dessutom måste vara nån slags spårning påslagen. Efentuellt kan man ha nån backupfunktion aktiverad så att samtalslistor och SMS backas upp på Google respektive iCloud.
 6. Och de verkar har bra mycket mera möjligheter att göra ändringar och ladda om programvara etc. än vad som finns tillgängligt i "vårt" administratörsgränssnitt, så det är inte ens självklart att de går in i routern över port 80 på http. Det kan vara något annat protokoll som firmwaren i routern lyssnar på eller åtminstone en annan port. Möjligheten finns uppenbarligen men jag tvivlar på att den är tillgänglig för utomstående.
 7. Telia gör samma skillnad. För fast telefoni kan man gå in på "Mitt Telia" och klicka på "Inställningar & Tjänster" under ikonen för det fasta telefoniabonnemanget. Under "Inställningar" och "Mina kataloguppgifter" kan man välja ifall numret ska finnas med eller inte i telefonkataloger och nummerupplysning. Den inställningen påverkar inte ifall numret syns eller inte i nummerpresentatören, det är en annan tjänst som jag tror kallas "skyddat nummer" hos Telia. För mobil telefoni hittar jag tyvärr inte någon motsvarande inställning, det ser inte ens ut att finnas med i tjänsteutbudet. Man kan ju fråga sig varför.
 8. Nja, det är nog inte så lätt ändå. En del routrar har en option för fjärradministration, vilket medger inloggning till routern från WAN-sidan, men detta är såvitt jag vet inte tillgängligt direkt i Telia-routern. Man kan dock trixa lite för att få det att fungera, även om det oftast inte är att rekommendera att öppna upp access till routern från internet, eftersom säjkerheten endast består av ett lösenord som troligtvis går att knäcka ganska enkelt för en erfaren hackare. Jag har inte testat nedanstående själv på länge, men principen bör gälla: En variant är att du gör en port forward av en godtycklig port, t.ex.12345 till port 80 på 192.168.1.1. Du bör då kunna komma åt din router med <din routers externa IP-adress>:12345/ från vilken dator som helst på internet. Routerns externa IP-adress är den som Telia för tillfället gett din router, och den kan variera. Man kan använda en DNS-tjänst, som no-ip eller dyndns där man registrerar sin webbsajt och routern registrerar sin IP-adress hos varje gång den startar om. En annan variant, inte heller att rekommendera, är att man gör en portöppning för RDP till någon dator man har på det egna nätet. Man kan sedan göra en fjärrskrivbordsinloggning till den datorn enligt samma princip som ovan, och i den fjärrskrivbordssessionen starta en webbläsare och logga in på routern. Nackdelen med alla de här öppningarna är att man garanterat kommer att få en massa intrångsförsök av entusiastiska hackare. Det finns dessutom speciella robotar som ständigt skannar av internet och söker efter datorer att försöka logga in på. Vad de sedan gör ifall de lyckas vet man inte, antingen var det bara på kul, eller så gör de nåt som inte är så bra för den som äger datorn. Långa och krångliga lösenord, annat användarnamn än "Admin" och icke-standardiserade portnummer kan minska, men inte eliminera, risken för att de lyckas.
 9. Jag har inget svar på frågan men kan bara bekräfta att det verkar finnas ett tak på 100GB. Jag har ett mobilt bredband med surfpott som jag bara använder sporadiskt och kan konstatera att min tillgängliga surfmängd ligger konstant på strax under 120 GB (20GB/mån + 100GB pott - eventuell förbrukning på max 1GB). Det borde inte finnas någon egentlig teknisk gräns, annat än att deras databas inte kan hantera väldigt stora heltal, men att representera "100GB" ligger långt under vad det största möjliga heltalet man kan hantera är i en normal dator. Jag håller med om att det skulle kunna vara bra att spara allt under året för att sedan kunna bränna av under en kort period, t.ex. under semestern. Men det är nog nåt man får vända sig till Telia om ifall man vill veta mera.
 10. Nu bor jag på ett ställe där den traditionella TV-antennen på taket har monterats ned och kabeln till koaxialuttaget i väggen har klippts för länge sedan. Enda alternativen är Telias TV-box eller en bordsantenn, av vilket det senare inte är ett fungerande alternativ när det är betongväggar med armeringsjärn i. Men visst betalar man för infrastrukturen, och det är kanske jämförbart med att man får betala elräkningen två gånger; en gång till den som producerar elen, och en gång till den som äger kabeln. Så länge som den analoga TV-signalen fanns kvar i väggen kunde man jömföra bidkvaliteten mellan den och Telias HD-TV, och den analoga tekniken, är inget man vill gå tillbaka till, den var jämförbar med en gammal sliten VHS-film, så den kvalitetsförbättringen kan faktiskt vara värd att betala för. (Jo, marksändningarna är numera digitala, det vet jag, men kabelTV-lösningen vi hade förut gick ut på att en dekoder på vinden omvandlade den digitala marksignalen till analog signal och skickade ut i antenn-nätet i huset.) Men reklamen, som till och med börjar smyga sig in i SVT gillar jag fortfarande inte. Och använder man "titta från början"-funktionen i Telia-boxen på TV4 eller nån av de andra kanalerna som är besläktade med TV4 så får man inte snabbspola förbi reklamen.
 11. Det kostar att titta på TV. Oavsett vilken leverantör man väljer så måste de betala för att visa kanalerna, och då får vi som konsumenter betala. Det kan jag acceptera. Däremot har jag väldigt svårt att förstå varför vi ska betala för att se kanaler som är fullsmockade med reklam, mest från diverse spelbolag och nätkasinon. Jag har också väldigt svårt att förstå att vi måste betala för att se public service-kanalerna. De betalade vi tidigare för med TV-licens och numera med en post på skattsedeln.
 12. Om du betalade onödigt mycket för den när du köpte den och det är en "smart-TV" så har den säkert den funktionen :). Eller så har den åtminstone en finkton som gör at tman kan skicka en ström till den från t.ex. mobiltelefonen. Funktionen har lite olika namn beroende på tillverkare och vad som respektive mobiltelefon stödjer. Annars kan du köpa en Chromecast för ca 500 Kr och koppla in i ett ledig HDMI-uttag, så går det att "casta" från mobiltelefonen till TV:n.
 13. Jag tror tyvärr inte att Telia bedömer att egyptiska kanaler har ett tillräckligt stort allmänintresse för att lägga in dem i basutbudet. Tittar man under Telias kanalutbud under tillvalskanaler, https://www.telia.se/privat/tv/tvpaket/produkt/internationella-kanaler?intcmp=tvpaket_tillvalskanaler, så hittar man några kanaler som jag misstänker är på arabiska, samt al Jazeera på engelska, men inga specifikt egyptiska och ingen av de du listar ovan. Jag antar att kanalerna går att streama från respektive kanals webbplats, precis som SVT eller TV4, från en mobiltelefon, och det är nog det du får göra, men det krävs att någon form av streamingfunktion finns i TV:n antingen att det är en "smart-tv" eller att man kopplat till en chromecast eller liknande.
 14. Det är bland annat spotify som använder den tjänsten för att välja musik utifrån vilka kända enheter som är uppkopplade på nätverket: Typ: "Nu verkar Lisa vara hemma (eller åtminstone hennes mobiltelefon). Då spelar vi lite dansmusik". Det är alltså så att säga Spotify och inte Telia som spionerar.
 15. En begränsning kan vara nätmasken som ger ett IP-adressintervall mellan 192,168,1.2 - 192.168.1.254 dvs 253 klienter (.255 är 'broadcast'). Men det är möjligt att det går att ställa om nätmasken i routern, jag har inte kollat det. Man jan ju ställa om adressintervallet i alla fall, (I början körde jag med 192.168.0.* eftersom min gamla router hade det, och bland annat nätverksskrivaren har fast IP-adress, och en gammal unixdator som jag hade förut hade inte stöd för dynamisk tilldelning, men efter ett antal fabriksåterställningar då man var tvungen att gå in och ändra detta i routern varenda gång så gav jag till slut upp.) Men nätverket är en begränsad delad resurs, så förmodligen börjar det gå trögt långt innan man använt alla IP-adresser.