Dan Altemyr

Medlem
 • Antal inlägg

  195
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  29

Dan Altemyr vann senast 16 December 2018

Dan Altemyr hade det mest gillade inlägget!

Om Dan Altemyr

 • Rank

Användarinformation

 • Kön
  Not Telling
 • Plats
  Stockholm
 1. Tele2 har tagit bort roamingavgifterna på surf i hela eller åtminstone stora delar av världen. Det är väl en ständig dragkamp om kunderna mellan olika operatörer. Gissningsvis kommer andra operatörer inklusive Telia att följa efter när en annan operatör inför en tydlig förbättring av villkoren. Antagligen var dubbleringen av surfmängden på alla abonnemang i slutet på förra året ett sådant drag från Telia, även om det kan tyckas lite futtigt jämfört med den obegränsade surf som en del andra operatörer erbjuder. Fast det finns andra parametrar som styr operatörsval, t.ex. mobiltäckning, kvalitet och tillförlitlighet. Och i och med införandet av surfpott så stiger min tillgängliga surfängd stadigt varje månad.
 2. Det där med fragmentering börjar väl bli lite överspelat. Det börjar bli alltmer vanligt att man använder SSD-diskar för lagring, och där spelar det mindre roll ifall alla fragment av en fil ligger på ungefär samma ställe eller är utspridda, det är bara olika adresser i ett väldigt stort RAM-minne, till skillnad från en hårddisk där det är en mekanisk arm som ska välja rätt spår på disken och sedan invänta att rätt sektor snurrar förbi läshuvudet. Är det ett journalförande filsystem på disken som kan hålla reda på flera olika versioner av filerna så är det heller inte självklart att alla block ska ligga i sekvens för bästa prestanda. Windows har sedan Windows 7 inbyggda bakgrundsprocesser som själv defragmenterar disken utan behov av användarens ingripande. Det gäller antagligen inte nätverksdiskar och NAS-anslutna diskar.
 3. Precis så. Jag vill minnas att Telia kört kampanjer där de erbjuder ett tvillingabonnemang gratis. Annars är kostnaden för ett tvillingabonnemang betydligt lägre än huvudabonnemanget. Man kan också överväga ett helt nytt abonnemang med ett annat kanalutbud, men det är säkert dyrare. Det bör påpekas att det inte fungerar att bara köpa till en box till och knappa in samma anslutningskoder i den som till den andra TV:n. Det fungerar möjligen några dagar eftersom Telia tror att man bytt box och låter då båda boxarna fungera ett litet tag, för att man enkelt ska komma igång med den nya boxen, men sen spärras koden i den gamla boxen. Man måste ha olika inloggningskoder. Hade det inte varit så billigt så hade jag nog övervägt att ta bort tvillingabonnemanget jag har till vår andra-TV och i stället casta till chromecasten från mobiltelefonen och Telia play. Förutom Telia play kan man ju ha andra tjänster i mobilen också som inte finns i TV-boxen, t.ex. svt play, om man inte har den allra nyaste TV-boxen och casta, vilket ju ger ett visst mervärde med mobiltelefon/chromecast-lösningen. Det är dock aningen lite bekvämare att byta kanal med fjärrkontrollen jämfört med mobilen, så det kan ju tala för ett tvillingabonnemang.
 4. Jag råkade ut för precis det där med en utbetalningsavi för ett tag sedan, dock inte med något som hade med Telia att göra tror jag. Beloppet var kanske nån hundralapp, men exempelvis ICA skulle ta 40 Kr för att lösa in den. Eftersom jag har rötter i Småland gick jag därför till min banks närmaste kontor i stället. De hanterar naturligtvis inte kontanter, men de kunde ta emot avin och sätta in hela beloppet på mitt konto utan någon som helst avgift. Helt fantastiskt och nästan lite otroligt. Problemet var bara att jag gick dit under lunchen och det var nästan en timmes kötid, så den timpengen var inte mycket att skryta med. Det hade nästan lönat sig att gå till ICA i stället. Men jag förstår inte heller varför det inte skulle kunnat gå att Telia betalar ut pengar till ett angivet konto i stället, eller att det blev ett tillgodohavande för nästa köp, vilket säkert skulle kunnat passa i just det här aktuella fallet, då jag gissar att två burkar av rätt sort förmodligen kostar mera än en burk av fel sort. Sen ställer jag mig i och för sig väldigt tveksam till en trådlös förbindelse mellan TV och router. Oavsett vad försäljarna lovar så kan det aldrig bli lika bra som med en kabel, även om det kan vara lite bökigt att få dit en sån om man ska ta sig genom väggar och liknande. Fast gäller det betongväggar så tror jag inte att en trådlös förbindelse fungerar alls.
 5. TV-boxen går om jag inte minns fel på kabelanslutet nätverk, så det bör väl inte spela nån större roll ifall man använder 2,4 eller 5-GHz-Wifi, det går ju till samma router. Jag är nog lite mera orolig över att det är nåt kompatibilitetsproblem med den nya routern och Zappa. Men telefonen där man har Zappa installerad måste förstås vara ansluten till nätverket och inte gå över 4G. Har man en chromecast i huset eller en trådlös skrivare med WiFi-direct så finns det en risk att telefonen hakar på det WiFi-nätverket i stället, och det har ingen koppling till Telia-routern. Så det först man bör kolla är att telefonen är ansluten till rätt nätverk.
 6. Då tycker jag att du kan redovisa källa för den tittarstatistiken som påvisar att fox är så fantastiskt superpopulär som du påstår. Siffrorna jag redovisade var bara exempel på populära program. Fortsatte man listan nedåt så var det säkert ett tusental program med högre tittarsiffror än den första i listan från fox, och det var ett program man även kan hitta på andra kanaler. Och nä, jag räknade inte, det var en överslagsberäkning baserad på poängskillnad och hur många program det såg ut att vara med samma poäng.
 7. http://hottoptv.mms.se/hottop.asp På skoj klickade jag i SVT1 och FOX och sökte på mest tittade program under 2018. Vinnare blev Kalla Anka på julafton med 3775 poäng. Sen roade jag mig att klicka i enbart FOX under samma tidsperiod. Vinnare blev NCIS New Orleans de 13 jan med 52 poäng. TNT under samma period: Rizzoli och Isles den 2 mars med 29 poäng. En sökning med alla kanaler ikryssade gav stor ledning för SVT som tog alla placeringar 1-20 utom fjärdeplatsen och åttondeplatsen som TV4 tog med fotbolls-VM med mer än 2800 poäng Så ja, FOX ser ut att ha lite högre siffror än TNT men långt bort från SVT1 och TV4
 8. Nummerpresentation i det fasta telenätet en tilläggstjänst som kostar 20 Kr/mån. Man kan avbeställa tjänsten genom att kontakta Telia på telefon eller chatt. Den här sidan fick jag fram genom att söka på "nummerpresentation" på Telias hemsida: https://www.telia.se/privat/telefoni/tjanster/produkt/nummerpresentation Där står bland annat längst ned: Avsluta nummerpresentation Kontakta oss via Chatt ,mail eller telefon
 9. Det fungerar i alla fall hemma hos mig via mitt WiFi-nät. Möjligen kan det finnas ett tekniskt krav på att den router som används stödjer nåt protokoll som används, men det gör uppenbarligen min Telia-router i så fall. En annan liknande funktion är VoLTE, som innebär att telefonen använder 4G-nätet, som är avsett för datatrafik, för samtal. Det är i princip samma sak som WiFi-samtal, fast datatrafikanslutningen i det fallet är telefonens eget mobila internet. Även detta kräver en telefon som har stöd för det.
 10. 1. prova att ringa till den. Antingen hör du den själv eller så hör förhoppningsvis nån annan den. 2. Kontrollera alla platser du vet att du har varit på: I bilen, bredvid sängen, på toaletten (!) etc. 3. a. För iPhone: https://www.icloud.com/#find (Förutsätter att "Where is my iPhone" är aktiverad) b. För Android-telefoner: https://myaccount.google.com/find-your-phone Under förutsättning att telefonen är uppkopplad så kommer telefonens plats att visas på en karta. 4. Om telefonen fortfarande är borta, ring Telia och se till att få telefonen spärrad. Det förenklar väsentligt om du kan telefonens IMEI-nummer. Står ofta tryckt på förpackningen telefonen kom i, och kan även återfinnas i olika handlingar som har med telefonen att göra. Du bör också göra en polisanmälan och därefter kontakta ditt försäkringsbolag. Då behövs också IMEI-numret.
 11. Jag är inte riktigt övertygad om att Tecnicolor-routern verkligen har en VPN-server utan snarare har stöd för att routa all eller viss trafik via en befintlig sådan. I så fall ska IP-adresser, användarnamn och lösenord gälla för den VPN-tjänsten.
 12. Jag menade inte att FOX är en skitkanal. Möjligen att jag trodde att det var nåt sånt. Hur skulle jag kunna ha nån uppfattning om det ifall jag aldrig tittat på den? Jag kan mycket väl kolla på en del sci fi men tittar man på dagens programtablå för FOX så är det ett stort gäng avsnitt av Modern Family och insprängt mitt i ett stort gäng avsnitt med The Orville för att avslutas med ett gäng Family Guy efter midnatt. Nja, jag tror fortfarande inte att jag kommer att sakna kanalen.Men det är naturligtvis tråkigt för er som verkligen gillar att sträcktitta på 10 avsnitt av samma sere. Jag hör dock inte till dem.
 13. Kan ju vara så att det inte finns något bra 4G-nät på den aktuella platsen utan bara ett 3G-nät. Då går det ju långsammare.
 14. Man ska vara lite försiktig innan man börjar borra i väggar kan tilläggas. Det är inge kul att göra hål på en elledning eller nästan ännu värre en vattenledning inuti väggen.
 15. Ja, kabel är helt klart att föredra. Jag har gjort det där ett par gånger också, och även kämpat mig igenom ett par betongväggar av skyddsrumsklass. Några tips för att göra det enklare: Skaffa ett klämverktyg för RJ45-kontakter. Man kan då klippa av kabeln i lagom längd och slipper ha en extra slinga liggandes nånstans som samlar damm, och det krävs dessutom ett aningen mindre hål att trä kabeln igenom när den ska gå igenom väggar. Passage genom dörrar brukar gå enkelt ifall man tar bort dörrfodret på vardera sidan. Har man tur är det lite luft mellan dörrkarm och vägg. För håltagning krävs en bra borrmaskin, helst en borrhammare ifall man ska igenom betong. Använd kabelkanaler, en slags u-formad plastskena med tillhörande lock, att lägga kabeln i (finns på alla byggvaruhus). Det blir snyggare än att spika fast kabeln och dessutom är det mindre risk att skada kabeln med en kabelspik eller ett hammarslag. De finns i olika dimensioner och de större kan rymma flera kablar. Lägg kabeln i taket precis under taklisten. Då blir vägen kortare än om man ska runda varenda dörr på vägen. Jag har även hört om nån som fräst ett "dike" i väggen med en överhandsfräs och lagt i kabeln i, och därefter spacklat igen. Osynlig kabel förvisso, men det kan bli tråkiga överraskningar nästa gång man renoverar. I nyare bostäder brukar det bli vanligt att det ligger nätverkskabel fördraget i väggarna, precis som elen, och i riktigt lyxiga fall går alla ledningar till en nätverkscentral nånstans i bostaden där man själv kan patcha ihop vilka uttag som ska gå till vilket.