Dan Altemyr

Medlem
 • Antal inlägg

  215
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  33

Allt postat av Dan Altemyr

 1. Instämmer helt. Frihet under ansvar.
 2. Det är väl inte bara "vuxensidor" man ska spärra utan även sådant som är direkt olagligt eller olämpligt, t.ex. IS-värvning, häleriverksamhet, droghandel, fildelning, etc. Jag kommer inte ihåg om det finns någon filterfunktion i Teliaroutern, men jag minns att nån gammal Netgear-router jag hade förut hade en sån funktion, så en variant är att brygga Telia-routern och ställa dit en sån. Men oavsett ifall det går att lägga in en filtrering på antingen sitenamn eller IP-adresser så är det tyvärr alldeles för lätt att kringgå sådana spärrar genom att utnyttja kända tekniker, t.ex. rena proxytjänster eller VPN-tjänster, (populärt i vissa länder där internet är censurerat) så jag är lite tveksam till ifall det är värt besväret.
 3. Inte vad jag känner till. Det är därför det är viktigt att använda ett riktigt krångligt och svårgissat lösenord och det är också därför som jag egentligen avråder från hela denna idén, eftersom lösenordet är det enda skyddet du har mot obehörigt intrång. Ett sätt att skydda sig lite mera är att inte föra forward av den externa porten 80 utan nån helt annan "hemlig" port till routerns port 80, t.ex. http://din.externa.ip.adress:123456 -> 192.168.1.1:80
 4. Jag har precis samma setup avseende port 80 i min router, (bortsett från datorns lokala IP), och det fungerar utan problem. En förklaring jag kan komma på är att webbservern på datorn på 192.168.1.171 inte lyssnar på port 80. Det kan bero på att Windows har lagt beslag på port 80 för en annan tjänst som Microsoft tycker att man ska ha, och då kan inte webbservern använda den porten. Detta har jag råkat ut för själv för något år sedan. (W3SVC, jag stoppade den i Services-panelen) Ett sätt att testa detta är att låta webbservern lyssna på en annan port, t.ex. 81, och göra en forward till port 81 i routern i stället. Det medför omaket att du måste ange portnumret när du "surfar" internt förstås, men det är en indikation på att det är ett sånt problem med port 80 om det fungerar med 81. Det bör framgå av webbserverns loggfiler ifall den misslyckas med att lyssna på port 80. Fungerar http://localhost eller http://127.0.0.1 på den aktuella datorn förresten? Kolla också att datorns brandväggsinställningar släpper igenom trafik på port 80.
 5. Mrs

  Nånstans sparas de, man hör ju ibland t.ex. i samband med brottsutredningar att Polisen får ut listor med SMS-konversationer och samtalslistor från teleoperatören. Om detta är möjligt för privatpersoner för att få tillbaka sina egna SMS vet jag inte. Det kanske dessutom måste vara nån slags spårning påslagen. Efentuellt kan man ha nån backupfunktion aktiverad så att samtalslistor och SMS backas upp på Google respektive iCloud.
 6. Och de verkar har bra mycket mera möjligheter att göra ändringar och ladda om programvara etc. än vad som finns tillgängligt i "vårt" administratörsgränssnitt, så det är inte ens självklart att de går in i routern över port 80 på http. Det kan vara något annat protokoll som firmwaren i routern lyssnar på eller åtminstone en annan port. Möjligheten finns uppenbarligen men jag tvivlar på att den är tillgänglig för utomstående.
 7. Telia gör samma skillnad. För fast telefoni kan man gå in på "Mitt Telia" och klicka på "Inställningar & Tjänster" under ikonen för det fasta telefoniabonnemanget. Under "Inställningar" och "Mina kataloguppgifter" kan man välja ifall numret ska finnas med eller inte i telefonkataloger och nummerupplysning. Den inställningen påverkar inte ifall numret syns eller inte i nummerpresentatören, det är en annan tjänst som jag tror kallas "skyddat nummer" hos Telia. För mobil telefoni hittar jag tyvärr inte någon motsvarande inställning, det ser inte ens ut att finnas med i tjänsteutbudet. Man kan ju fråga sig varför.
 8. Nja, det är nog inte så lätt ändå. En del routrar har en option för fjärradministration, vilket medger inloggning till routern från WAN-sidan, men detta är såvitt jag vet inte tillgängligt direkt i Telia-routern. Man kan dock trixa lite för att få det att fungera, även om det oftast inte är att rekommendera att öppna upp access till routern från internet, eftersom säjkerheten endast består av ett lösenord som troligtvis går att knäcka ganska enkelt för en erfaren hackare. Jag har inte testat nedanstående själv på länge, men principen bör gälla: En variant är att du gör en port forward av en godtycklig port, t.ex.12345 till port 80 på 192.168.1.1. Du bör då kunna komma åt din router med <din routers externa IP-adress>:12345/ från vilken dator som helst på internet. Routerns externa IP-adress är den som Telia för tillfället gett din router, och den kan variera. Man kan använda en DNS-tjänst, som no-ip eller dyndns där man registrerar sin webbsajt och routern registrerar sin IP-adress hos varje gång den startar om. En annan variant, inte heller att rekommendera, är att man gör en portöppning för RDP till någon dator man har på det egna nätet. Man kan sedan göra en fjärrskrivbordsinloggning till den datorn enligt samma princip som ovan, och i den fjärrskrivbordssessionen starta en webbläsare och logga in på routern. Nackdelen med alla de här öppningarna är att man garanterat kommer att få en massa intrångsförsök av entusiastiska hackare. Det finns dessutom speciella robotar som ständigt skannar av internet och söker efter datorer att försöka logga in på. Vad de sedan gör ifall de lyckas vet man inte, antingen var det bara på kul, eller så gör de nåt som inte är så bra för den som äger datorn. Långa och krångliga lösenord, annat användarnamn än "Admin" och icke-standardiserade portnummer kan minska, men inte eliminera, risken för att de lyckas.
 9. Jag har inget svar på frågan men kan bara bekräfta att det verkar finnas ett tak på 100GB. Jag har ett mobilt bredband med surfpott som jag bara använder sporadiskt och kan konstatera att min tillgängliga surfmängd ligger konstant på strax under 120 GB (20GB/mån + 100GB pott - eventuell förbrukning på max 1GB). Det borde inte finnas någon egentlig teknisk gräns, annat än att deras databas inte kan hantera väldigt stora heltal, men att representera "100GB" ligger långt under vad det största möjliga heltalet man kan hantera är i en normal dator. Jag håller med om att det skulle kunna vara bra att spara allt under året för att sedan kunna bränna av under en kort period, t.ex. under semestern. Men det är nog nåt man får vända sig till Telia om ifall man vill veta mera.
 10. Nu bor jag på ett ställe där den traditionella TV-antennen på taket har monterats ned och kabeln till koaxialuttaget i väggen har klippts för länge sedan. Enda alternativen är Telias TV-box eller en bordsantenn, av vilket det senare inte är ett fungerande alternativ när det är betongväggar med armeringsjärn i. Men visst betalar man för infrastrukturen, och det är kanske jämförbart med att man får betala elräkningen två gånger; en gång till den som producerar elen, och en gång till den som äger kabeln. Så länge som den analoga TV-signalen fanns kvar i väggen kunde man jömföra bidkvaliteten mellan den och Telias HD-TV, och den analoga tekniken, är inget man vill gå tillbaka till, den var jämförbar med en gammal sliten VHS-film, så den kvalitetsförbättringen kan faktiskt vara värd att betala för. (Jo, marksändningarna är numera digitala, det vet jag, men kabelTV-lösningen vi hade förut gick ut på att en dekoder på vinden omvandlade den digitala marksignalen till analog signal och skickade ut i antenn-nätet i huset.) Men reklamen, som till och med börjar smyga sig in i SVT gillar jag fortfarande inte. Och använder man "titta från början"-funktionen i Telia-boxen på TV4 eller nån av de andra kanalerna som är besläktade med TV4 så får man inte snabbspola förbi reklamen.
 11. Det kostar att titta på TV. Oavsett vilken leverantör man väljer så måste de betala för att visa kanalerna, och då får vi som konsumenter betala. Det kan jag acceptera. Däremot har jag väldigt svårt att förstå varför vi ska betala för att se kanaler som är fullsmockade med reklam, mest från diverse spelbolag och nätkasinon. Jag har också väldigt svårt att förstå att vi måste betala för att se public service-kanalerna. De betalade vi tidigare för med TV-licens och numera med en post på skattsedeln.
 12. Om du betalade onödigt mycket för den när du köpte den och det är en "smart-TV" så har den säkert den funktionen :). Eller så har den åtminstone en finkton som gör at tman kan skicka en ström till den från t.ex. mobiltelefonen. Funktionen har lite olika namn beroende på tillverkare och vad som respektive mobiltelefon stödjer. Annars kan du köpa en Chromecast för ca 500 Kr och koppla in i ett ledig HDMI-uttag, så går det att "casta" från mobiltelefonen till TV:n.
 13. Jag tror tyvärr inte att Telia bedömer att egyptiska kanaler har ett tillräckligt stort allmänintresse för att lägga in dem i basutbudet. Tittar man under Telias kanalutbud under tillvalskanaler, https://www.telia.se/privat/tv/tvpaket/produkt/internationella-kanaler?intcmp=tvpaket_tillvalskanaler, så hittar man några kanaler som jag misstänker är på arabiska, samt al Jazeera på engelska, men inga specifikt egyptiska och ingen av de du listar ovan. Jag antar att kanalerna går att streama från respektive kanals webbplats, precis som SVT eller TV4, från en mobiltelefon, och det är nog det du får göra, men det krävs att någon form av streamingfunktion finns i TV:n antingen att det är en "smart-tv" eller att man kopplat till en chromecast eller liknande.
 14. Det är bland annat spotify som använder den tjänsten för att välja musik utifrån vilka kända enheter som är uppkopplade på nätverket: Typ: "Nu verkar Lisa vara hemma (eller åtminstone hennes mobiltelefon). Då spelar vi lite dansmusik". Det är alltså så att säga Spotify och inte Telia som spionerar.
 15. En begränsning kan vara nätmasken som ger ett IP-adressintervall mellan 192,168,1.2 - 192.168.1.254 dvs 253 klienter (.255 är 'broadcast'). Men det är möjligt att det går att ställa om nätmasken i routern, jag har inte kollat det. Man jan ju ställa om adressintervallet i alla fall, (I början körde jag med 192.168.0.* eftersom min gamla router hade det, och bland annat nätverksskrivaren har fast IP-adress, och en gammal unixdator som jag hade förut hade inte stöd för dynamisk tilldelning, men efter ett antal fabriksåterställningar då man var tvungen att gå in och ändra detta i routern varenda gång så gav jag till slut upp.) Men nätverket är en begränsad delad resurs, så förmodligen börjar det gå trögt långt innan man använt alla IP-adresser.
 16. Det lär eventuellt inte fungera med just den fjärrkontrollen eftersom den kommunicerar med TV-boxen via Bluetooth. Den har iofs IR-stöd också, så det kan kanske fungera. Annars kan man ju glömma den där fjärren och använda appen Telia Zappa i mobilen. Läget med programtablån är faktiskt ganska trevligt, men klickar på det program man vill titta på, inte på numret på den kanal där man hoppas att det är ett program man vill titta på.
 17. Dom har onekligen lite det utseendet, svarta platta cylindrar, även om de är betydligt större än en ishockeypuck.Jag tror att jag bar beskrivit dem på det sättet också nån gång. Det är dock orimligt att fjärren ska dra så mycket batteri. Jag har en sån till ena TV:n och jag tror inte att jag bytt batteri en enda gång sedan jag fick den där "pucken" för ett elelr två pr sen, eller när det var. Den sitter dock på reserv-TV:n så den används i och för sig inte så mycket. Men drar fjärren så mycket batteri så måste det nästan vara nåt fel på den, så att den ständigt sänder eller inte går ned i nåt viloläge. Det är nog läge att kontakta Telia om det. De brukar vara ganska generösa med att skicka en ny utan kostnad om det är fel på den.
 18. Om det gäller mobiltelefoni så tror jag att det blir svårt, eftersom man måste ha ett läsbart nummer via nummerpresentationen som telefonen kan blocka. Gäller det fast telefoni så finns det nummerpresentatörer som kan blocka dolda nummer. Telia sålde en sådan förut, som man kopplade in mellan första telejacket och första telefonen och som man kunde ställa in att antingen blocka dolda nummer, eller att blocka nummer som inte fanns listade i en lista på godkända nummer som man knappat in i nummerpresentatörens minne. Om ett samtal kom in från ett nummer som inte presentatören godkände, så svarade den direkt före första ringsignalen med ett förinspelat meddelande som sade att "abonnenten valt att inte svara på skyddade telefonnummer". Jag hade en sån en gång förut och den fungerade bra tills ett strömavbrott slog ihjäl den. En router och en HP-skrivare dog samtidigt, så troligtvis kopplade nån elektriker fel och skickade ut 500 V i 220V-nätet eller nåt. Innan dess hade jag stängt av blockningsfunktionen eftersom även vårdcentralen och en del bekanta har oskicket att ringa från skyddat nummer. Jag tror dock inte att just den presentatören säljs av Telia längre, rätta mig gärna om jag har fel, men det borde gå att hitta en med liknande funktion nånstans, på ställen som Teknikmagasinet, Clas Ohlson eller Wish.
 19. Hemma hos mig fungerar en sådan port forwarding, med smma routermodell och samma programversion, dvs senaste, så det troliga är att porten redan är upptagen. Om två forwarding-kommandon kom med men inte det tredje så är det möjligt att nånting gick lite fel vid uppdateringen. Prova fabriksåterställning och om inte det hjälper, kontakta Teliasupporten och be dem skicka ut en ny uppdatering till routern. Kolla förresten att det inte är porten i datorn i stället för routern som krånglar. Med nån uppdatering Microsoft gjorde för ett bra tag sedan så minns jag att operativsystemet lade in en tjänst som använde sig av port 80 och därmed kunde man inte använda den till sin webbserver. Det var nånting med remote support tror jag och man var tvungen att ta bort den tjänsten ifall man själv ville använda port 80. Ett alternativ är att man låter webbservern använda en annan port, som man sedan forwardar till port 80 externt i routern.
 20. Samtalsloggen i telefonen kan vara lite osäker. Dels kan man radera den och dels kan den trunkeras av sig själv när den börjar bli för stor. Hur man kommer åt den i mobilen varierar mellan olika modeller och det är inte så lätt att ge en detaljerad beskrivning om hur man gör, men den brukar ligga nånstans i telefoni-appen. Ett mera tillförlitligt sätt är att gå till "Mina Sidor" / "Fakturor" på telia.se, öppna den faktura som gäller den tidsperiod man är intresserad av och går till "Detaljspecifikation". Där står varenda samtal som har registrerats. Initialt visas inte så många fakturor, bara de senaste, men längst ned finns en knapp, "Visa fler" som man kan klicka på ett antal gånger för att fylla på listan. Jag kom i alla fall tillbaka till mars 2017 innan det tog stopp. Ringer man till Telia så kan man säkert få en detaljerad samtalslista från ännu tidigare, under förutsättning att det gäller samma abonnemang eller åtminstone samma telefonnummer.
 21. Tele2 har tagit bort roamingavgifterna på surf i hela eller åtminstone stora delar av världen. Det är väl en ständig dragkamp om kunderna mellan olika operatörer. Gissningsvis kommer andra operatörer inklusive Telia att följa efter när en annan operatör inför en tydlig förbättring av villkoren. Antagligen var dubbleringen av surfmängden på alla abonnemang i slutet på förra året ett sådant drag från Telia, även om det kan tyckas lite futtigt jämfört med den obegränsade surf som en del andra operatörer erbjuder. Fast det finns andra parametrar som styr operatörsval, t.ex. mobiltäckning, kvalitet och tillförlitlighet. Och i och med införandet av surfpott så stiger min tillgängliga surfängd stadigt varje månad.
 22. Det där med fragmentering börjar väl bli lite överspelat. Det börjar bli alltmer vanligt att man använder SSD-diskar för lagring, och där spelar det mindre roll ifall alla fragment av en fil ligger på ungefär samma ställe eller är utspridda, det är bara olika adresser i ett väldigt stort RAM-minne, till skillnad från en hårddisk där det är en mekanisk arm som ska välja rätt spår på disken och sedan invänta att rätt sektor snurrar förbi läshuvudet. Är det ett journalförande filsystem på disken som kan hålla reda på flera olika versioner av filerna så är det heller inte självklart att alla block ska ligga i sekvens för bästa prestanda. Windows har sedan Windows 7 inbyggda bakgrundsprocesser som själv defragmenterar disken utan behov av användarens ingripande. Det gäller antagligen inte nätverksdiskar och NAS-anslutna diskar.
 23. Precis så. Jag vill minnas att Telia kört kampanjer där de erbjuder ett tvillingabonnemang gratis. Annars är kostnaden för ett tvillingabonnemang betydligt lägre än huvudabonnemanget. Man kan också överväga ett helt nytt abonnemang med ett annat kanalutbud, men det är säkert dyrare. Det bör påpekas att det inte fungerar att bara köpa till en box till och knappa in samma anslutningskoder i den som till den andra TV:n. Det fungerar möjligen några dagar eftersom Telia tror att man bytt box och låter då båda boxarna fungera ett litet tag, för att man enkelt ska komma igång med den nya boxen, men sen spärras koden i den gamla boxen. Man måste ha olika inloggningskoder. Hade det inte varit så billigt så hade jag nog övervägt att ta bort tvillingabonnemanget jag har till vår andra-TV och i stället casta till chromecasten från mobiltelefonen och Telia play. Förutom Telia play kan man ju ha andra tjänster i mobilen också som inte finns i TV-boxen, t.ex. svt play, om man inte har den allra nyaste TV-boxen och casta, vilket ju ger ett visst mervärde med mobiltelefon/chromecast-lösningen. Det är dock aningen lite bekvämare att byta kanal med fjärrkontrollen jämfört med mobilen, så det kan ju tala för ett tvillingabonnemang.
 24. Jag råkade ut för precis det där med en utbetalningsavi för ett tag sedan, dock inte med något som hade med Telia att göra tror jag. Beloppet var kanske nån hundralapp, men exempelvis ICA skulle ta 40 Kr för att lösa in den. Eftersom jag har rötter i Småland gick jag därför till min banks närmaste kontor i stället. De hanterar naturligtvis inte kontanter, men de kunde ta emot avin och sätta in hela beloppet på mitt konto utan någon som helst avgift. Helt fantastiskt och nästan lite otroligt. Problemet var bara att jag gick dit under lunchen och det var nästan en timmes kötid, så den timpengen var inte mycket att skryta med. Det hade nästan lönat sig att gå till ICA i stället. Men jag förstår inte heller varför det inte skulle kunnat gå att Telia betalar ut pengar till ett angivet konto i stället, eller att det blev ett tillgodohavande för nästa köp, vilket säkert skulle kunnat passa i just det här aktuella fallet, då jag gissar att två burkar av rätt sort förmodligen kostar mera än en burk av fel sort. Sen ställer jag mig i och för sig väldigt tveksam till en trådlös förbindelse mellan TV och router. Oavsett vad försäljarna lovar så kan det aldrig bli lika bra som med en kabel, även om det kan vara lite bökigt att få dit en sån om man ska ta sig genom väggar och liknande. Fast gäller det betongväggar så tror jag inte att en trådlös förbindelse fungerar alls.
 25. TV-boxen går om jag inte minns fel på kabelanslutet nätverk, så det bör väl inte spela nån större roll ifall man använder 2,4 eller 5-GHz-Wifi, det går ju till samma router. Jag är nog lite mera orolig över att det är nåt kompatibilitetsproblem med den nya routern och Zappa. Men telefonen där man har Zappa installerad måste förstås vara ansluten till nätverket och inte gå över 4G. Har man en chromecast i huset eller en trådlös skrivare med WiFi-direct så finns det en risk att telefonen hakar på det WiFi-nätverket i stället, och det har ingen koppling till Telia-routern. Så det först man bör kolla är att telefonen är ansluten till rätt nätverk.