Dan Altemyr

Medlem
 • Antal inlägg

  240
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  43

Like-aktivitet

 1. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i E faktura   
  Utklippt från Swedbanks Frågor och svar:
  Jag tolkar det som att det beror på ifall Telia kan tänka sig att skicka e-fakturan till någon annan.
 2. Dan Altemyr fick en like av elisek i Forumet 2.0 är på G!   
  Jag noterade alldeles nyss när jag försökte navigera mig runt i Telias supportsidor, som faktiskt är ganska trassliga, att det finns fler referenser till Telias forum. Jag hittade tyvärr inte vad jag sökte, och chatboten Charlie får nog öva lite till innan den går att använda, men kom t.ex. så småningom fram till en knapp med "Sök support". Jag knappade in vad jag sökte efter men hittade inget ändå, men det förslag som kom upp för fortsatt supportsökning var forum.telia.se. Den här kopplingen som många misstar för support från Telia sitter alltså i lite här och var på Telias sidor så att den rådande missuppfattningen finns är nog inte så värst konstig ändå.
  Mitt ärende får jag väl ta per telefon eftersom jag inte använder Facebook.
  Uppdatering:
  Jag hittade vad jag sökte på annat sätt. Telias marknasföring är lite missvisande tror jag. På mina sidor står att jag kan beställa tvillingabonnemang för 0 Kr/mån, men jag har redan ett sånt och betalar 129 Kr/mån. Tittar man riktigt noga så stor det inte 0 Kr utan "från 0 Kr", och 0 Kr gäller endast om man har grundabonnemanget. Men Mina Sidor borde förstå att jag har "Stor" och då kostar det 129. Detta är alltså på "Mina Sidor" där all information om mina abonnemang finns, och inte på de publika sidorna.
 3. Dan Altemyr fick en like av elisek i Forumet 2.0 är på G!   
  Därför att de övriga länkarna under den rubriken är "Driftinformation", "Täckningskartor", "Surfa säkert", "Anmälan och överträdelser" och "Fakturahjälp", vilka alla är direkta Telia-funktioner som i den mån där finns nån form av bemanning eller betjäning bakom utförs av Telia-personal. Men det är klart, många forumdeltagare kan också bistå med diverse hjälp, så det är väl en viss form av support det också (även om en del av den "supporten" består av att upplysa om att det är ett kund-till-kundforum). En omformulering till "Kundforum" kanske skulle räcka. 
 4. Dan Altemyr fick en like av elisek i Forumet 2.0 är på G!   
  Därför att de övriga länkarna under den rubriken är "Driftinformation", "Täckningskartor", "Surfa säkert", "Anmälan och överträdelser" och "Fakturahjälp", vilka alla är direkta Telia-funktioner som i den mån där finns nån form av bemanning eller betjäning bakom utförs av Telia-personal. Men det är klart, många forumdeltagare kan också bistå med diverse hjälp, så det är väl en viss form av support det också (även om en del av den "supporten" består av att upplysa om att det är ett kund-till-kundforum). En omformulering till "Kundforum" kanske skulle räcka. 
 5. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i Byta tel nr som kopplas till porttelefon   
  Du får nog kontakta hyresvärden eller fastighetsskötaren eller möjligen låsfirman som har hand om portlåset. Det är knappast något som en teleoperatör har hand om.
 6. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i Sms och mms via mejl och dator   
  Jag har för mig att det finns en sån funktion inbyggd i Windows 10, som kommunicerar med en mobiltelefon med en särskild app installerad. Den är främst tänkt att hämta bilder från mobilen men jag tror den också kunde styra telefonen att skicka SMS.
 7. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i SIM-kort på 32k, 64k, 128k - Vilka har Telia?   
  Ja, utvecklingen går framåt, på bekostnad av funktionalitet hos äldre utrustning i vissa fall. Det är väl, som en jämförelse, knappast nån som idag använder en 18 år gammal mobiltelefon.
  Jag var nästan inne på att föreslå att försöka byta ut bilstereon mot en modernare med inbyggd Bluetooth-anslutning till befintlig mobiltelefon i stället, då slipper man krånglet med dubbla abonnemang. Det är väl den där knappsatsen på instrumentpanelen som blir överflödig bara, om den inte går att integrera med en nyare ljudanläggning. Men även om knappsatsen har en något högre "coolfaktor" så kan man enkelt byta ut den panelen mot ett litet handskfack eller mot en utfällbar mugghållare.
 8. Dan Altemyr fick en like av elisek i Forumet 2.0 är på G!   
  Jag har alltid följt forumlänken längst upp till höger på Teilias startsida, så jag får erkänna att jag inte lagt märke den andra länken, troligtvis för att jag sällan scrollar så långt ned på sidan, men jag håller med om att det kan verka lite missvisande.
  Annars brukar det generellt på alla webbsidor (inte enbart Telia forum) vara så att det nederst på sidorna ofta bara brukar finnas reklambanners, olika sorters juridiska friskrivningar och en del annat som man oftast redan har läst, därav att jag sällan scrollar ända ned dit. Jag tycker att den nuvarande minimalistiska sidfoten i forumet är bättre än den där stora lila grejen, även om den ser lite snyggare ut med det där fina rundade typsnittet i rubrikerna. Frågan är bara under vilken annan rubrik forumlänken skulle hamna eller om den ens skulle vara med där nere. På Telias nuvarande hemsida har "Forum" hamnat under "Support", vilket också är lite missvisande.
 9. Dan Altemyr fick en like av elisek i Forumet 2.0 är på G!   
  Det ser väl bra ut. Jag gillar att informationen om vad forumet har för funktion har kommit med i dialogen för att skapa en ny tråd, (sista bilden i inlägget). En ytterligare förbättring med den dialogen skulle kunna vara att när man klickar på skicka-knappen så sker automatiskt en sökning efter liknande trådar och om det finns såna så måste man välja om man i stället vill gå till den tråden eller fortsätta att skapa en ny.Förresten, "boarden", är det verkligen korrekt svenska?
  Men det skulle vara kul att provköra, det är först då man verkligen kan få en uppfattning. Men det kräver förstås att nya sidorna är nästan helt färdiga. När Swedbank renoverade sina internetbanksidor för några år sedan så fanns det en knapp man kunde välja för att byta till de nya sidorna för att prova. De var lika "skarpa" som de gamla, dvs de arbetade mot samma konton och liknande. Ett liknande förfarande skulle kunna tillämpas med teliaforumet.
 10. Dan Altemyr fick en like av Josef Kotai i Hjälp oss med Telias nya forum!   
  Lite luttrad från andra webbsajter som jag är så har jag nån sorts filter på glasögonen så att jag sällan ser såna där "tyck till" eller "Rate me"-knappar, och jag är kanske lite tveksam till ifall nån verkligen bryr sig om vad jag tycker.
  Nån av webbhandelssajterna jag besökte för allra första gången för nåt tag sedan inledde sin relation med mej med att slänga upp en jätteblaffa över hela skärmen där de bad mig betygsätta dem, och jag hade då inte mycket mer än hunnit knappa in adressen till deras sida. Lite svårt då. Jag visste ingenting om deras utbud, eller vilken prisnivå de höll eller vilka frakt- och returvillkor som gällde, eller hur svårt eller lätt det var att beställa nåt av dem. De kunde åtminstone väntat tills jag lagt en beställning. Skulle man kanske skriva att det var lite svårt att se vad som stod på deras sida och omöjligt att beställa nåt eftersom det var en stor enkät-popup som skymde?
  Men visst, en sån feedback-knapp med en dialogruta kan ju fungera, särskilt om man märker att man får nån sorts respons. Den är aningen lite mer tekniskt komplicerad än en tråd i ett forum kan tyckas, men tekniken har ni säkert redan på plats. Ofta kanske inte det mest primära är att sätta ett visst antal stjärnor på en sida utan bara påpeka en liten detalj eller fråga om en viss funktion, och då kanske forum-modellen är bättre. Funktionen är inte helt överlappande, så båda alternativen kan ha sitt berättigande.
 11. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i Var tog MTV vägen   
  Jag har kvar MTV. Jag har två teorier: Antingen har Telia flyttat kanalen till ett större eller dyrare kanalpaket som du inte har, eller så har du ställt in din box eller din play+-app så att den endast visar dina favoritkanaler, och du har inte lagt in MTV i favoritlistan. Appen i telefonen vet jag har envisats ett tag med att hoppa över i favoritläge av sig själv ett tag. Jag märker det på att TV3 försvinner ur kanallistan. Det är dessutom nåt knas med favorithanteringen, för jag kan inte lägga till TV3. Fast TV3 hör inte heller direkt till mina favoriter.
   
 12. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i E-post adress   
  1. På nåt sätt har de fått din nya adress. Förmodligen för att du talat om det för dem utan att veta om det genom att ändra din adress nån annan stans. Facebook skulle jag t.ex. inte lita på alls. Om man gör en sån drastisk sak som att byta adress så ska man nog inte tala om det överallt på en gång utan bara tala om det för en i taget, tills man upptäcker en läcka. Jag har hört om nån som registrerade en himla massa epostadresser, och använde olika  på alla ställen, t.ex. "nisse_pa_tradera@telia.com" för Tradera, "nisse_pa_facebook@telia.com" på facebook, "nisse_pa_insta@telia.com" för instagram, etc. Då kunde han se direkt vilken av instanserna som hade läckt. Möjligtvis blir man tvungen att ha en egen maildomän och en lokal mailserver för att få plats med alla adresser. Telia tillåter väl högst 5 har jag för mig. Alla adresser går förstås till samma brevlåda, annars blir det rörigt, men man ser på "To:"-fältet varifrån adressen är hämtad.
  2. Det får du fråga Telia om, men jag tvivlar på det. Så dåligt ställt har de inte så att de måste sälja sina kunders epostadresser.
  3. Om det verkligen är ett spelcasino som verkligen vill att du ska spendera pengar hos dem så måste de av naturliga skäl vara kontaktbara och då lär de ha någon sorts fungerande kontaktinformation och kundtjänst. Ta kontakt med dem och hänvisa till GDPR och kräv att få reda på varifrån de har fått din adress. Det är de i så fall tvungna att berätta. Annars skickar vi Datainspektionen på dem. Så småningom (om man orkar) borde man med den metodiken kunna bakåtspåra till källan till adressläckan. De är också tvungna att på din begäran radera dina adressuppgifter och även tillse att de raderas från alla adressregister som de i sin tur har delat med sig informationen till. Skulle de hävda att de skickar informationen eftersom de har fått ditt medgivande om direktreklam på något sätt så har du rätt att utan förklaring dra tillbaka det medgivandet.
  En annan metod är att skapa listiga mailfilter som filtrerar bort reklammailen. Det kan iofs vara en utmaning, för man vill ju inte filtrera bort för mycket. Jag blev själv bortfiltrerad en gång eftersom jag hade med ordet "specialist" i ämnesraden. Ordet "cialis" som är en delsträng i mitten av "specialist" är tydligen namnet på en potenshöjande medicin, vilket mottagaren hade filtrerat bort. 
 13. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i "Tidigare" första telejack   
  Det man brukar göra när man byter "koppar-telefoni" mot "ip-telefoni" är att man klipper av sladden till lägenheten i korskopplingsskåpet i trappen. Därmed blir de jack som finns i lägenheten fortfarande ihopkopplade men inte anslutna till omvärlden utanför lägenheten. När man sedan ansluter IP-telefoniutrustningen finns det med en sladd med en gammaldags telefonpropp som man ska ansluta till första jacket. Den sladden förser de interna jacken i lägenheten med IP-telefonin genom att signalen går "baklänges" via proppen in i första jacket. Tanken är att alla telefoner som är anslutna till de olika uttagen ska fortsätta att fungera som vanligt utan att man ska behöva dra nya ledningar. Om du läser och förstår artikeln som hsd länkade till så kan du koppla om samtliga jack så att det jack du vill ha som första-jack faktiskt blir det, fast det kan eventuellt behövas dras in nån extra kabel i rören ifall det jack du vill ha först råkar ligga i mitten på kedjan. Ett alternativ kan vara att i så fall välja en "parallellkoppling" av jacken, dvs. man kortsluter den där omkopplingsfunktionen som ska göra att kontakten till efterföljande telefoner bryts ifall man lyfter på luren på en telefon.
  Om du bara har trådlösa, typ DECT-, telefoner, så kan du strunta i jacken helt och hållet och i stället ansluta basstationen direkt till IP-telefoniboxen. Så gjorde jag. Jag har till och med tapetserat över några av de gamla telefonjacken.
 14. Dan Altemyr fick en like av Bengt K i Hemligt nummer?   
  Jovisst kan man det, men det förutsätter att man har en telefon som man kan instruera att alltid skicka #34# före slaget nummer, fast det har man säkert iofs. Den fungerar för övrigt inte för SMS och MMS, då visas numret alltid. Dessutom åstadkommer det raka motsatsen till vad Bengt K efterfrågade, han vill inte att numret ska synas i telefonkatalogen, vilket det fortfarande gör, men att det ska synas hos den han ringer upp, vilket det inte gör, om man använder nån variant av #34#.
  Men enligt den här sidan: https://www.telia.se/privat/support/info/hemligt-nummer så ska det gå att hantera hemliga nummer även för mobilabonnemang, det var bara det att det är en annorlunda navigation jämfört med fasta abonnemang, och det hittade jag inte när jag tittade, eftersom där var ett filer för "populära" på listan över tillgängliga tjänster som döljer. "Hemligt nummer" är en gratis tilläggstjänst.
  Dock gömmer man både kataloguppgifter och nummerpresentation hos uppringd, funktionerna går inte att separera vad jag kan se, men jag kanske missar nåt.
  Jag har en "reservtelefon" i handskfacket som jag sällan använder, med ett abonnemang (59 Kr/mån), och numret är tyvärr lägre än mitt ordinarie nummer, så det kommer före på hitta.se, så där passar den tjänsten perfekt.
 15. Dan Altemyr fick en like av Bengt K i Surfpott max 100 GB -Varför?   
  Jag har inget svar på frågan men kan bara bekräfta att det verkar finnas ett tak på 100GB. Jag har ett mobilt bredband med surfpott som jag bara använder sporadiskt och kan konstatera att min tillgängliga surfmängd ligger konstant på strax under 120 GB (20GB/mån + 100GB pott - eventuell förbrukning på max 1GB). Det borde inte finnas någon egentlig teknisk gräns, annat än att deras databas inte kan hantera väldigt stora heltal, men att representera "100GB" ligger långt under vad det största möjliga heltalet man kan hantera är i en normal dator. Jag håller med om att det skulle kunna vara bra att spara allt under året för att sedan kunna bränna av under en kort period, t.ex. under semestern.
  Men det är nog nåt man får vända sig till Telia om ifall man vill veta mera.
 16. Dan Altemyr fick en like av Mats A i Porrfilter   
  Instämmer helt. Frihet under ansvar.
 17. Dan Altemyr gav en like till Mats A i Porrfilter   
  Har nog sagt detta i andra trådar för många år sen, men vi pratade öppet med våra  barn när dom var små. Internets möjligheter, faror, mörka hörn och liknande. Behövde aldrig några påtvingade spärrar. Nu är dom 25+ och väldigt observanta på informationsflödet omkring oss varje dag...
 18. Dan Altemyr fick en like av Bengt K i Surfpott max 100 GB -Varför?   
  Jag har inget svar på frågan men kan bara bekräfta att det verkar finnas ett tak på 100GB. Jag har ett mobilt bredband med surfpott som jag bara använder sporadiskt och kan konstatera att min tillgängliga surfmängd ligger konstant på strax under 120 GB (20GB/mån + 100GB pott - eventuell förbrukning på max 1GB). Det borde inte finnas någon egentlig teknisk gräns, annat än att deras databas inte kan hantera väldigt stora heltal, men att representera "100GB" ligger långt under vad det största möjliga heltalet man kan hantera är i en normal dator. Jag håller med om att det skulle kunna vara bra att spara allt under året för att sedan kunna bränna av under en kort period, t.ex. under semestern.
  Men det är nog nåt man får vända sig till Telia om ifall man vill veta mera.
 19. Dan Altemyr fick en like av Eman Khalil i Egyptiska kanaler   
  Jag tror tyvärr inte att Telia bedömer att egyptiska kanaler har ett tillräckligt stort allmänintresse för att lägga in dem i basutbudet. Tittar man under Telias kanalutbud under tillvalskanaler, https://www.telia.se/privat/tv/tvpaket/produkt/internationella-kanaler?intcmp=tvpaket_tillvalskanaler,  så hittar man några kanaler som jag misstänker är på arabiska, samt al Jazeera på engelska, men inga specifikt egyptiska och ingen av de du listar ovan. Jag antar att kanalerna går att streama från respektive kanals webbplats, precis som SVT eller TV4, från en mobiltelefon, och det är nog det du får göra, men det krävs att någon form av streamingfunktion finns i TV:n antingen att det är en "smart-tv" eller att man kopplat till en chromecast eller liknande.
 20. Dan Altemyr fick en like av Patrick L i Telia WiFi-router Plus v3 Max antal wifi enheter ?   
  En begränsning kan vara nätmasken som ger ett IP-adressintervall mellan 192,168,1.2 - 192.168.1.254  dvs 253 klienter (.255 är 'broadcast'). Men det är möjligt att det går att ställa om nätmasken i routern, jag har inte kollat det. Man jan ju ställa om adressintervallet i alla fall, (I början körde jag med 192.168.0.* eftersom min gamla router hade det, och bland annat nätverksskrivaren har fast IP-adress, och en gammal unixdator som jag hade förut hade inte stöd för dynamisk tilldelning, men efter ett antal fabriksåterställningar då man var tvungen att gå in och ändra detta i routern varenda gång så gav jag till slut upp.)
  Men nätverket är en begränsad delad resurs, så förmodligen börjar det gå trögt långt innan man använt alla IP-adresser.
 21. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i Blockera dolt nummer?   
  Om det gäller mobiltelefoni så tror jag att det blir svårt, eftersom man måste ha ett läsbart nummer via nummerpresentationen som telefonen kan blocka.
  Gäller det fast telefoni så finns det nummerpresentatörer som kan blocka dolda nummer. Telia sålde en sådan förut, som man kopplade in mellan första telejacket och första telefonen och som man kunde ställa in att antingen blocka dolda nummer, eller att blocka nummer som inte fanns listade i en lista på godkända nummer som man knappat in i nummerpresentatörens minne. Om ett samtal kom in från ett nummer som inte presentatören godkände, så svarade den direkt före första ringsignalen med ett förinspelat meddelande som sade att "abonnenten valt att inte svara på skyddade telefonnummer". Jag hade en sån en gång förut och den fungerade bra tills ett strömavbrott slog ihjäl den. En router och en HP-skrivare dog samtidigt, så troligtvis kopplade nån elektriker fel och skickade ut 500 V i 220V-nätet eller nåt. Innan dess hade jag stängt av blockningsfunktionen eftersom även vårdcentralen och en del bekanta har oskicket att ringa från skyddat nummer. Jag tror dock inte att just den presentatören säljs av Telia längre, rätta mig gärna om jag har fel, men det borde gå att hitta en med liknande funktion nånstans, på ställen som Teknikmagasinet, Clas Ohlson eller Wish.
 22. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i Wifi Samtal   
  Det fungerar i alla fall hemma hos mig via mitt WiFi-nät. Möjligen kan det finnas ett tekniskt krav på att den router som används stödjer nåt protokoll som används, men det gör uppenbarligen min Telia-router i så fall.
  En annan liknande funktion är VoLTE, som innebär att telefonen använder 4G-nätet, som är avsett för datatrafik, för samtal. Det är i princip samma sak som WiFi-samtal, fast datatrafikanslutningen i det fallet är telefonens eget mobila internet. Även detta kräver en telefon som har stöd för det.
 23. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i Samtal väntar   
  Funktionen kan behöva aktiveras. På min iPhone hittar jag det under Inställningar / Telefon / Samtal väntar.
 24. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i Ny router. Telia Zappa   
  TV-boxen går om jag inte minns fel på kabelanslutet nätverk, så det bör väl inte spela nån större roll ifall man använder 2,4 eller 5-GHz-Wifi, det går ju till samma router. Jag är nog lite mera orolig över att det är nåt kompatibilitetsproblem med den nya routern och Zappa. Men telefonen där man har Zappa installerad måste förstås vara ansluten till nätverket och inte gå över 4G. Har man en chromecast i huset eller en trådlös skrivare med WiFi-direct så finns det en risk att telefonen hakar på det WiFi-nätverket i stället, och det har ingen koppling till Telia-routern. Så det först man bör kolla är att telefonen är ansluten till rätt nätverk.
 25. Dan Altemyr fick en like av Anaesthisia i Upprörd över hur återbetalning sker   
  Jag råkade ut för precis det där med en utbetalningsavi för ett tag sedan, dock inte med något som hade med Telia att göra tror jag. Beloppet var kanske nån hundralapp, men exempelvis ICA skulle ta 40 Kr för att lösa in den. Eftersom jag har rötter i Småland gick jag därför till min banks närmaste kontor i stället. De hanterar naturligtvis inte kontanter, men de kunde ta emot avin och sätta in hela beloppet på mitt konto utan någon som helst avgift. Helt fantastiskt och nästan lite otroligt. Problemet var bara att jag gick dit under lunchen och det var nästan en timmes kötid, så den timpengen var inte mycket att skryta med. Det hade nästan lönat sig att gå till ICA i stället.
  Men jag förstår inte heller varför det inte skulle kunnat gå att Telia betalar ut pengar till ett angivet konto i stället, eller att det blev ett tillgodohavande för nästa köp, vilket säkert skulle kunnat passa i just det här aktuella fallet, då jag gissar att två burkar av rätt sort förmodligen kostar mera än en burk av fel sort.
  Sen ställer jag mig i och för sig väldigt tveksam till en trådlös förbindelse mellan TV och router. Oavsett vad försäljarna lovar så kan det aldrig bli lika bra som med en kabel, även om det kan vara lite bökigt att få dit en sån om man ska ta sig genom väggar och liknande. Fast gäller det betongväggar så tror jag inte att en trådlös förbindelse fungerar alls.