Christer S

Medlem
 • Antal inlägg

  3 768
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  157

Christer S vann senast 8 September

Christer S hade det mest gillade inlägget!

2 följare

Om Christer S

 • Rank

Användarinformation

 • Kön
 1. Du tar TV direkt från bredbandsswitchen/mediaomvandlaren och då ska det inte vara något problem med att ersätta Telias router med en egen. Det kan också gå att ansluta TV via en router, se länken, men då till en därför dedikerad port. Har inte sett något exempel där någon hittat en router som kan ansluta TV och övrig utrustning i samma lokala nätverk som man gör i Telias routrar. Så här får du Telia IPTV att fungerar på ASUS routers utan annan utrustning
 2. Svårt att svara på frågan utan att veta vad det är för dosa och vad uttagen går till. Men regeln är annars enkel, all utrustning kopplas efter routern. Ett undantag är ifall dosan är t ex en Intenoswitch då digital-TV från Telia kan anslutas i därför avsedd port, om fibern kommer från Telia. Men din beskrivning av en patchkabel antyder att dosan kan vara en liten patchpanel. Ett av uttagen är i så fall för inkommande fiber, och de andra två leder till ett par andra uttag i bostaden. Den som patchats går då till vardagsrummet, så finns det ett till uttag i något rum där du skulle kunna ha routern i stället för i vardagsrummet. Stämmer mitt antagande kan du flytta routern till hallen och koppla de två uttagen som avser varsitt rum till routern och sprida vidare det kabelbundna nätet på det sättet. Och då kan switchar förstås användas i de två rummen för att koppla in fler än endast en enhet per rum. Se avsnittet om Routerns uppgift, och även LAN och WAN Lokala nätverk (kjell.com) Din dosa i hallen skulle kunna vara en liten patchpanel för endast två rum. Lokalt trådbundet nätverk (kjell.com)
 3. Vill du komma åt e-posten från flera enheter så behåller du IMAP, och flyttar sedan då och då mejl du vill spara till en arkivmapp i datorn. Har du inte det behovet kan du ändå välja det sättet att hantera e-posten, för att slippa "krånglet" med att ändra till POP. En finess med det är också att du får backup av e-posten (den som behålls på e-postservern), som då Telia gör. Har du inte behov av att kolla e-posten från flera enheter kan det vara värt att göra ändringen till POP. Då slipper du bevaka ledigt utrymme på e-postservern och att flytta (arkivera) mejl när det blir lite ledig plats. Men det går förstås ändå att använda en arkivmapp, eller flera, för att organisera sin e-post. I det här sammanhanget kan utrymmet verka obegränsat. Fyller du inte datorns hårddisk med annat så får du plats med mycket mer mejl i arkivmappar, eller hämtad med POP, än vad som får plats på e-postservern.
 4. En arkivmapp är som en Inkorg fast utan koppling till en e-postlåda (e-postadress). Man kan skapa regler för automatisk hantering för arkivering, eller så flyttar man objekt manuellt till arkivmappen. Hanterar man sin e-post med IMAP kan arkivmappen vara ett sätt att spara plats på e-postservern. Hämtar man med POP handlar det mest om att organisera sin e-post. Skapa en Outlook-datafil (.pst) där du kan spara din information
 5. Det går inte att direkt ändra mellan IMAP och POP, protokollen är för olika för att det ska fungera. Du får i stället skapa ett nytt konto i Outlook, för samma e-postadress (e-postlåda), och sedan ta bort det gamla. Jag kan inte helt säkert säga att följande fungerar, men skapar du ett POP-konto bör e-postlådan på servern tömmas när e-posten hämtas till den nya Inkorgen för POP-kontot. Och vartefter Inkorgen på servern töms bör Inkorgen i Outlook, för IMAP-kontot, också tömmas när den synkas med servern. Har du flyttat e-brev till underliggande mappar får du förmodligen flytta dem manuellt. På telia.se finns en guide för hur man flyttar e-post när man t ex måste flytta e-postlådan för att man bytt abonnemang. Den bör i princip fungera fast det gäller samma e-postlåda. Punkt 4 handlar om att flytta från POP3 till IMAP4. I andra stycket står det "Vill du flytta e-post från POP3 till IMAP4 gör du på samma sätt.", men här måste de ha glömt att byta plats på kontotyperna (om jag inte är ute och cyklar). Stämmer inte bilderna helt för andra Outlookversioner så bör de olika stegen i alla fall fungera. https://www.telia.se/privat/support/info/flytta-epostmeddelanden Som sagt, det går inte att direkt ändra mellan de två kontotyperna, men med tipsen ovan kan du nog klura ut hur du kan göra. Ett annat sätt att lösa problemet med det begränsade utrymmet på servern är att skapa en lokal arkiv-mapp och flytta alla mejl som du inte behöver komma åt via e-postserverns Inkorg. Så är rubriken på tråden något kryptisk, "AGC", ändra gärna till något som beskriver frågan.
 6. Ok, alla meddelanden som först läses i mobilen, det där verkar skumt. Är det skillnad på om du öppnar mejlen (i mobilen) eller endast ser dem listade i Inkorgen? Om du först kollar i datorn, och ser att mejlen finns där, och sedan kollar/läser dem i mobilen, finns de då kvar i datorn eller försvinner de då också? När du först läser i mobilen, och mejlen raderas på servern och inte dyker i datorn (enligt första inlägget), finns de då kvar i mobilen eller försvinner de efter en stund där också? Frågorna utgår från att IMAP synkar innehållet mellan e-postservern och anslutna enheter, innehållet är ju tänkt att vara detsamma i enheterna. Funderar på om det kan vara så att problemet hör ihop med att du öppnar och läser mejlen i mobilen (inte endast ser dem listade). Radera efter nedladdning är inte logiskt eftersom det handlar om att synka (för att kunna läsa mejlen offline), så rimligtvis finns inte någon sådan inställning för IMAP, som du skriver. Men möjligtvis att de raderas efter att de lästs, känns långsökt men "spånar" så kanske det leder till någon bättre idé. Så kan det ta en stund innan innehållet synkas, så när något görs i en enhet så kan det ta en stund innan åtgärden speglas i de övriga.
 7. Hur uppfattar du att IMAP är aviserat att fungera? Så skriver du om "meddelandet", vad är annorlunda med det här meddelandet i förhållande till alla andra som du fått? Kan det vara så att du raderade det från mobilen, och det innan du kollat e-posten i datorn. I så fall är det precis som det ska vara, synkningen är till för att få samma innehåll i alla enheter man använder för brevlådan. En synkning som vanligtvis hanteras automatisk, men som förmodligen kan göras manuellt, som du skrev, i de flesta (alla?) e-postklienter.
 8. Du kan skicka uppkopplad via andra operatörer om du använder autentisering/inloggning. Använd t ex mailout.telia.com, om smtprelay1.telia.com fortfarande fungerar vet jag inte. "Används autentisering (inloggning) även när e-post skickas så brukar det fungera oavsett med vilken operatör man är uppkopplad. I alla fall kan jag skicka e-post (från t ex min bärbara dator), från mina Telia-adresser oavsett uppkoppling. Det går också att skicka från mina andra adresser eftersom jag även då använder inloggningen från en av Telia-adresserna. Inga inställningar behöver ändras beroende på var eller hur jag är uppkopplad. Att det fungerar beror på att man egentligen inte skickar ”från” någon adress. Man uppger egentligen endast en avsändaradress för att visa från vem e-posten kommer, och för att kunna få svar. Det viktiga är att man skickar via en e-postserver där man har tillgång till en inloggning, d v s där man har någon e-postlåda." Se rubriken Att skicka e-post (SMTP) i beskrivningen ovan.
 9. Hur (över-)tydliga måste Telia vara för att användare ska fatta forumets syfte. För att slippa alla missriktade frågor, och en massa missriktat gnäll, så att de som faktiskt bidragit med tips och hjälp inte helt ger upp? Vad gör då forumet för nytta? Den här tråden är bara ett exempel i mängden. https://forum.telia.se
 10. Suck! Du får se de analoga kanalerna som något som kommer på köpet. Och det är inte bara Telia som har sådana kvar i kabel-tv-näten, det har andra operatörer också. Det gör väl inget att de finns där, att tillgå för dem som inte har alla de kanalerna i digital form. Och har du inga digitala kanaler så är det väl inte Telias fel. Det handlar väl om vad fastighetsägare och hyresvärdar betalar för, i form av nät anpassade för digital distribution och t ex gruppavtal. Eller egna abonnemang, förutsatt att digitaltekniken finns tillgänglig. Så har de analoga kanalerna inte "dött ut". Det det handlar om är ett politiskt beslut om att stänga analog distribution i marknätet, för att ge plats för flera kanaler. Kabel-tv-näten har kapacitet att skicka med ett antal analoga kanaler. Vilket operatörer fortfarande gör, men kommer förmodligen också att upphöra någon gång. https://sv.wikipedia.org/wiki/Marksänd_digital-TV_i_Sverige Så handlar kvaliteten inte så mycket om analogt eller digitalt som att analog sändning görs med formatet 4/3. Dagens program görs med formatet 16/9 och när de sänds analogt läggs en svart remsa till upp- och nedtill (för att det ska bli bred-tv). När sen bred-tv'n förstorar bilden, för att inte också få svarta remsor till vänster och till höger, så blir det färre linjer som ska användas för hela bildens höjd. Samma sak gäller för tjock-tv med 16/9-format (bred-tv), har alltså inte med platt-tv att göra. Så finns det förstås diverse fördelar med digital-tv, men det stora problemet handlar om formaten, när det gäller kvaliteten. Så är väl antennen hos din granne inte gratis, så även om man endast har de fria kanalerna så är det väl inte konstigt om operatörerna tar betalt för distributionen. Telia är inte ensamma om den saken heller. Till sist undrar jag om du är så omodern (lever kvar på stenåldern) så att du har en analog mottagare i din tv (platt-tv antar jag). Men oavsett det så undrar jag vad problemet är med att det (också) levereras ett antal analoga kanaler i nätet?
 11. Länkarna avser information om roaming, det jag beskrev inte nödvändigtvis fungerar tillsammans med accesspunkten i Telias router. Tänkte att det inte är självklart vad roaming handlar om. Alltså inget att fördjupa sig i, men kanske bra att förstå vad det är som förmodligen inte kommer att fungera. Vad tror du om det?
 12. Guiden du länkar till avser Apples produkter. Så dels kanske inställningar inte benämns på precis samma sätt som för andra märken, så finns det kanske inte någon anledning att en motsvarande inställning finns i t ex Telias router. "Share a public IP address" är en routers grundläggande funktion (i alla fall för "hemmaroutrar"), det är därför multifunktionsburken kallas router. Så helt klart är det vad Telias router gör. Men är det inte tänkt att enheten ska kunna ställas om till t ex en ren accesspunkt så finns ingen anledning till en inställning för att vara "router". Vill du använda din Airport Express som endast accesspunkt så gör du som andra delen i punkt 3 i guiden beskriver, set Connection Sharing to "Off (Bridge Mode)." Det som kanske/förmodligen? inte kommer att fungera är "roaming network". Men det spelar kanske inte heller någon roll, se länkarna. "Roaming. WiFi erbjuder klienterna att röra sig mellan flera accesspunkter utan att tappa sin koppling mot nätverket, så kallad roaming." http://www.omwlan.se/artiklar/wifi.aspx http://www.nowire.se/hur-fungerar-roaming/ https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/hemnatverk/professionella-roaming-natverk#modern-roaming
 13. Kanske finns det abonnemangsformer som e-postadresser inte kan kopplas till. Men troligtvis ger dina mobilabonnemang tillgång till e-postadresser. Kolla dina abonnemang på Mitt Telia. Tänk på att det blir en ny e-postlåda även om du använder samma e-postadress kopplat till ett annat abonnemang. Se länken och frågan "Hur flyttar jag mejl och kontakter till en ny e-post?" https://www.telia.se/privat/support/epost-i-datorn
 14. Med de förutsättningarna kan jag hålla med dig, men de var väl inte så givna . Tror inte att detta är Eriks problem, men så nördigt är det väl inte heller, båda våra kommentarer har sitt berättigande. Skulle dessutom vara intressant att veta hur det gått för Erik.
 15. Ja, du har hittat "tricket" som gör en trådlös router till endast AP, när det inte finns någon inställning i utrustningen som fixar det. Men det är ju lite slöseri att använda en sån skapligt bra router endast som AP. Ser du någon anledning att använda den fullt ut kan du brygga Telias router, som tidigare, leda tillbaka nätet från en LAN-port i TP Link'en till switchen i skåpet i hallen och sen fördela till uttagen i huset. Då får du all utrustning efter routern och inga problem som tidigare med flera routrar efter varandra. Har du dubbla uttag i rummen bör det bli enkelt, om inte så blir det lite knepigare med kabeldragningen. Använder du inte TV och bredbandstelefoni från Telia kan du då också skippa Teliaroutern helt. Använder du TV distribuerar du det direkt från portarna 1-3 i Teliaroutern via panelen i skåpet i hallen.