Kalle Blomkvist

Medlem
  • Antal inlägg

    3
  • Gick med

  • Besökte senast

  1. I samband med en renovering hemma blir jag nu tvungen att en gång för alla försöka lösa ett problem jag körde fast i kort efter installationen för några år sedan, som varken jag eller er telefonsupport kom på orsak eller lösning till. Men kanske finns det ändå ett enkelt svar, nåt jag inte förstått eller tänkt på: Setup: Vi har internet via fiber till villa som på nedervåningen går in via Telias medföljande switch ("teliaswitchen") på väggen. Till denna har jag kopplat en annan vanlig enkel 6-portars switch ("x-switchen"). Från x-switchen går två kopplingar. Dels en direkt koppling (via UTP) till en stationär dator i samma rum, dels en koppling (via UTP) till en trådlös router på övervåningen som används både trådlöst och med tråd. Detta funkar bra. Problemet då: Det som inte funkade för några år sedan, och som ju inte kommer funka nu heller men måste lösas, är att det inte gick att koppla in ytterligare en fast koppling till en andra stationär dator från x-switchen. Den datorn hittade inget internet. Med två stationära datorer inkopplade i x-switchen fick den dator som bootat först internet/adress, den andra inte. Alla portar i x-switchen fungerar och det var inte kablarna det var fel på då. Problemet nu: Jag behöver nu kunna dra en till fast koppling till ett angränsande rum på nedervåningen och behöver alltså ha tillgång till tre separata kopplingar från x-switchen (eller någon ersättare) istället för två som idag. Vilket alltså inte har funkat. Hade det bara gått att få ut en enda fungerande koppling från x-switchen hade jag nog tänkt att jag var tvungen att ersätta den med en riktig router. Jag kan inte flytta ner routern från övervåningen utan skulle i så fall behöva en till (detta bl a pga trådlös räckvidd/väggtjocklek, och en brygga/repeater löser inget här). Fast det konstiga är ju att det funkar med just två kopplingar från x-switchen - mer än en men inte så många som tre. Vad är orsaken och hur löser jag det (hur får jag tre separata kopplingar med start från samma rum som teliaswitchen)?
  2. Det funkar faktiskt att komma ut på nätet via Ruckusmottagaren (Ruckus, så heter bryggan ja). Huruvida det går att komma åt det lokala nätverket vet jag inte. Det skulle iofs vara intressant i det här fallet. Jag har faktiskt inte provat sätta en switch på Ruckus:en. Men jag minns att Telias support sa att det inte funkade. Å andra sidan var jag inte så överdrivet imponerad över den supportkontakt jag hade. Värt att prova kanske. Men, som sagt, Ruckus:en kommer att bli ledig ändå när vi byter TV-leverantör. Det trådlösa nätverket på ovanvåningen är dock fortfarande kass.
  3. Hej! Har suttit och läst lite på forumet om bryggning av Thomson TG789 mm, men inte blivit klokare. Jag undrar om någon kan komma med ett konkret förslag på en nätverkslösning hemma som tillgodoser mina behov i dag. Så här: En villa, två plan. Första jacket sitter på källarvåningen. TG789:an sitter där i dag och ger: (i) trådaccess till en stationär burk på källarvåningen (ii) trådlös access till bärbara och mobiler på ovanvåningen, där vi vistas mest (iii) IPTV på ovanvåningen via den här u-formade trådlösa bryggan man kan beställa hos Telia, glömmer namnet (iv) internet till PS3 på ovanvåningen, men då måste jag i dag slita ut IP-kabeln mellan bryggan och TV-boxen och byta varje gång eftersom det inte går att sätta en hub på bryggan (väl?). Problemet: ( a ) Trådlösa täckningen på ovanvåningen är inte tillräckligt bra ( b ) Det blir mekigt att få internet till PS3:an Visserligen kommer vi byta från Telias IPTV till satellit inom kort, så då är ( b ) löst eftersom det inte blir konkurrens om bryggan längre, men problemet ( a ) kvarstår. Helst skulle jag vilja ha trådlös accesspunkt på ovanvåningen. Men att flytta första jacket till ovanvåningen och ställa TG789:an där blir problematiskt eftersom jag behöver trådaccess till den stationära på källarvåningen. Och går det alls att undvika att dra en tp-kabel från ovanvåningen och ner så vore det bra, eftersom det blir fult, mekigt och många meter sladd pga husets planlösning. Att beställa bryggning, vilket jag nu förstått att man kan, kunde vara en idé, MEN min erfarenhet av trådlösa routers på marknaden är att storsäljarna inte är så mycket bättre än TG789:an när det gäller täckning från en våning till en annan. Så det gäller att det är en trådlös router med bra kräm i så fall (vilken?) om den ska kunna stå på källarvåningen och man låter första jacket sitta kvar där det sitter. Det bästa vore ju om det på något sätt gick att få trådaccess från första jacket på källarvåningen, samtidigt som det kunde stå en trådlös router på ovanvåningen, men jag gissar att det blir svårt att få till. Hur skulle ni lösa det här för att tillgodose (i) - (iv) givet hur det ser ut?