Johan La

Medlem
 • Antal inlägg

  27
 • Gick med

 • Besökte senast

 1. Jag har jobbat med nät och DNS i 25+ år och tänkte drifta en egen DNS-server på min maskin i Telias fiber-nät. Men det verkar som att Telia blockerar udp/25 på inkommande. Utgående funkar naturligtvis (annars hade det ju inte gått så bra att använda nätet), men hur kommer det sig att Telia över huvud taget tycker att man ska blockera inkommande trafik på port 53? Någon som vet hur man får Telia att skippa blockeringen?
 2. Idag klippte Telia min fasta IP och bytte till DHCP, trots att det skulle göra i morgon. Tack för det... Någon som har ett bra tips på en annan ISP som levererar bättre nät än Telia ?
 3. Telia klippte min fasta IP idag, trots att man inte skulle göra det förrän i morgon.
 4. Nej, och det blir anledningen till att jag kommer att upphöra som kund hos Telia. Jag har varit bredbandskund i över två år nu och anledningen var att Telia levererade den tjänst som jag har behov av. Att Telia däremot tar dubbelt så mycket betalt än kollegorna var mindre viktigt eftersom tjänsten var det som jag behövde. Men, nu verkar Telia leverera exakt samma konsument-tjafs som alla andra mindre ISP'er, och då har jag inte lust att vara kund längre. Synd! Eftersom det faktiskt har fungerat bra fram till nu.
 5. Hej, Har Telia börjat leverera IPv6 nät till privatpersoner ännu ? Jag vet att frågan har tagits upp tidigare, men nu har det gått ett tag sedan sist. Om Telia inte kan leverera IPv6, kan Telia dela ut IPv6-nät till privatpersoner eller företag då ? Jag har en tunnel från tunnelbroker.net, men jag skulle vilja registrera ett "riktigt" subnät istället.
 6. Jag har också anmält detta till TrendMicro, och fick samma svar. Det skickas fortfarande väldigt mycket spam från telias relä, och då tar de inte bort Telia från listan. Inget vi kan göra något åt! De enda som kan göra något åt saken är Telia. 1. Fixa spam-filtret så att detta upphör. eller 2. Ta bort filtreringen på port 25. Nu händer inget! INTE OK!
 7. Nej, du har rätt. Men, nu är problemet att Telia tycker att de vet bättre hur man ska konfa en mailrelay. Och de har uppenbarligen inte lyckats så bra eftersom detta inträffar. Då tycker jag att man ska låta bli att filtrera port 25. Jag kör inte min mail hos någon ISP, jag kör den själv. Så det spelar ingen roll. Bara saken att man måste skicka mail via mailrelay1.telia.se gör att det inte går att skicka mail till vissa myndigheter som uppenbarligen inte vet vad SPF-records är. Nu kan man inte försäkra sig mot dessa problem, men hade jag sluppit telias relä, så hade det funkat. Jag kan hålla med om att det finns många virussmittade maskiner på Telias nät, men vi som vet hur man gör och dessutom sitter på fast IP borde kunna få slippa filtrering. Man kanske skulle börja filtrera lite andra saker som också är "läskigt", t.ex. port 22, 137-139, 445, och anda portar som kan missbrukas. Vänta nu - allt kan ju missbrukas - bäst vi stänger ner allt!!! Nej - ISP'er SKA INTE avgöra vad som skall blockas eller inte.
 8. Huvudet på spiken. Jag kör site-site vpn, inte något host-site vpn som många företag gör. Jag använder fasta IP-adresser eftersom jag endast tillåter VPN-trafik från jobbets router. Ingen annan. Visst går det att ändra så att jag accepterar trafik från vem som helst, men då behöver jag även byta från PSK till nyckelbaserad vpn. Görbart.
 9. Jag fick ett brev från Anna Forsberg-Ekstrand på Telia idag som skrev att det är så lågt intresse för Fast IP hos Telias kunder så Telia har beslutat sig för att ta bort det alternativet. Trist, för det är stor anledning till att jag är kund hos Telia idag. Att man KAN (kunde) ha fast IP. Det är utmärkt så att jag slipper hålla på med t.ex. DynDNS eller annat hack för mina domäner. Dessutom blir det jobbigare att konfa VPN'et mot jobbet. Trist, men tack för det, Televerket!
 10. Hej, det ser ut som att Telias mailrelay (81.236.55.21) har hamnat på TrendMicro's RBL+ lista. Och det är ganska många serösa företag som använder Trend's tjänst för att tvätta inkommande email. Jag har mailat till Trend och bett dem att ta bort Telia från sin spam-lista, men det händer inget. Har Telia möjlighet att själva påverka TrendMicro, eller är det inte bättre att ta bort blockeringen av port 25 från Telia's nät ? Kan inte Telia ta bort blockeringen under tiden Telia finns med på RBL+ ?
 11. Det är precis som med tidningen, eller försäkringen. Man måste säga upp avtalet och bli ny kund igen för att få ner priset. Det sänks inte för kunder som inte protesterar. Jag har en vanlig FiberLAN form och har betalat 704 kr sedan två år tillbaka.
 12. Du råkar inte ut för det vanliga problemet med att du fyller din utåtgående lina med trafik så att inte tcp-ack kommer fram i tid, och på så sätt stryper din motpart nedladdningen ? Det är ganska välkänt och då brukar man begränsa klienten (om du använder torrents) att inte köra "obegränsat" åt båda hållen. Om detta är ditt problem, prova att sätta max-output rate till ca 85-95% av kapaciteten så ska det nog funka bättre.
 13. Jag kör mot astraweb's news-servrar, men de kostar pengar. Jag gissade att Telia inte hade kvar sina servrar men ville bara kolla. I så fall hade jag sparat några kronor:-) /Johan
 14. Precis vad jag misstänkte. Jag vet inte om man kan använda en nntp-klient mot google, de där gossarna brukar ju gilla webb-gui:-) Jag ska undersöka saken. Tack!
 15. Hej, För länge sedan hade alla ISP'er egna usenet-servrar som man som kund hade tillgång till usenet-artiklar. Jag inser att trafikmängden har växt enormt de senaste tio åren och att det säkert är svårt för ISP'erna att hänga med i flödet. Men - har Telia kvar någon usenet-server som man kan använda för de "mindre", seriösa diskussionsträden ? mvh, Johan